Belföld

Halottmosdatás és sírásás a Parlamentben

Demszkyt börtönbe zavarnák. Megnémult az államtitkár. Kétharmadosították a kétharmadot. Barbatrükk! Üdv a t. Házból, percről percrével, terccel, Fradival, nagy B-vel.

16.56 Vébézik Schiffer

Az LMP-ből Schiffer András száll be a vitába, és ahhoz hasonlítja a tervezett módosítást, mintha a FIFA most, pár nappal a foci világbajnokság előtt átírná a labdarúgás szabályait.

Hát, úgy tetszik, nincs új érv, csak a már elhangzottak újracsomagolása zajlik. A verbális hirig komolyságát pontosan illusztrálja, hogy már nincs a teremben sem a Fidesz, sem a KDNP vezérszónoka. Csoda, hogy mi is elköszönünk?

 

16.39 Demszkyt börtönbe?

A Jobbik is nekiesik a készülő módosításnak. Igaz, Szilágyi György egészen távolról indít, konkrétan onnan, hogy Rétvári államtitkár miért nem látogatja meg a börtönben Demszky Gábort. (A helyes válasz: „Mert Demszky Gábor nincs börtönben.”)

Ami a tárgyhoz tartozik: Szilágyi szerint ízléstelen, hogy a Fidesz a tárgyévben módosítja a választás szabályait. A politikus úgy véli, az új módi minden eddiginél durvábban torzítja majd az állampolgári akaratot.

 

16.19 Köszönöm, elnök úr! Köszönöm Gergely!

A szoci Kunhalmi Ágnes vette át így a szót Bárándy párttársától. A patkóban az önkormányzati választás hamarosan változó szabályozását üti a bal.

 

16.11 Bent a reklámadós tervezet is

Az olykor lapunk Poszt itt rovatában is megjelenő L. Simon László nyújtotta be, egyéni módosítóként.  Jól kinézünk.

 

16.01 Annyit érsz, ahol laksz!

E sommás parafrázis a szoci Horváth Csaba szüleménye, s a mi mostani percről percrénkben is többször emlegetett, a fővárosi választás szabályait átrajzoló törvénymódosításra reagált emígyen a politikus.

Botka Lászlóval közösen tartott folyosói sajtótájékoztatóján Horváth bejelentette: kérik Áder Jánost, ne írja alá a kifogásolt passzuskorrekciót. A balosok szerint, ha életbe lép a törvény, akkor „a belvárosban lesz még zenélő szökőkút is, míg a tizennyolcadik kerületben maradnak a poros földutak”.

Megjegyezzük: a belvárosban már most is van zenélő szökőkút, Pestlőrinc-Pestimrén viszont tudtunkkal nincs földút.

 

15.49 Kövér bármikor szavazhat

A házszabály módosítását ötvenhárom nem ellenében, százhuszonnyolc igennel fogadta el a Ház.

Hogy mit fogadott el? Gördítsen le első, 12.24-es hírünkig.

 

15.33 Visszaértek

Szavaznak.

 

15.24 Schmuck a Házban

Schmuck Andor tűnik fel a folyosón. Ő nem képviselő, lobbizni jött. Szociális temetésért.

Aki nem tudná: elvileg idéntől élt volna a törvény, miszerint a rászorulók állami pénzből temethetik el elhunyt hozzátartozójukat. Azért az „elvileg”, mert a Ház 2015. januárra halasztotta a passzus bevezetését.

Szóval a legszegényebbeknek ingyen jár a sírhely és a temetés. Amennyiben: ők maguk mosdatják halottukat, ők maguk ássák ki a gödröt, és ők maguk „szállítják a holttestet az átvételi helyről a sírhoz”. Na, ez a morbid.

Schmuck most azért lobbizik, hogy a szerinte „egyébként helyes” törvény egyetlen tagmondata megváltozzon: ne „kötelező” legyen a hozzátartozó részvétele a procedúrában, hanem csupán opcióként létezzen.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

14.34 Zöld(-fehér) infó

Ahogy újabban szokás, másfél órányi munka után szünetel a plenáris. Míg az arra kiválasztottak a törvényelőkészítő szuperbizottságban törvényelőkészítenek, a többi honatya és honnő kávézással, ebédezéssel, folyosói kvaterkázással múlatja az időt. Ilyenkor tudni meg olyanokat, hogy szinte biztosra vehető: augusztus tizedikén a Chelsea vendégjátékával avatja vadiúj stadionját a Fradi. (Plusz annak a csupán rétegérdeklődésre számot tartó információnak is birtokába kerülünk, hogy szerdától kaphatóak a bérletek – előbb a régi bérleteseknek, aztán az újak kereshetnek maguknak széknyi fix helyet a lelátón.)

 

14.14 Fodor folyosón

A liberális Fodor Gábor odabent a patkóban ritkán szólhat, hát sajtótájékoztat a folyosón. A reklámadó és a fővárosi önkormányzati szavazás szabályainak átalakítása kapcsán azt mondja, hogy „a Fidesz totális hatalomátvételre készül”, és a parlamenti kétharmad után immár Budapesten és a sajtóban is érvényesíti „nyers hatalmi érdekeit”.

A reklámadóról még megjegyzi: az az ellenzéki hangoknak is teret adó sajtó megfélemlítését célozza.

 

13.52 “Államtitkár úr, ha a mikrofonját feltenné, az megkönnyítené a megértést”

Rétvári Bence válaszol a baráti tűzre (Rogán), de elfelejti hajtókájára tűzni mikrofonját. E baki szüli a poszt címében jelzett kövérlászlói szintén baráti figyelmeztetést.

 

13.48 Rogán tercel

A Fidesz frakcióvezetője szerint a magyarok az EP-választáson elutasították az olyan úgymond szélsőségeket, mint az Európai Egyesült Államok ötletét. Ne rugózzunk azon, hogy szélsőség-e ez az idea, Rogán se lamentál ilyeneken, inkább azt rögzítsük, hogy számára a választói akarat azt sugallja: a nemzetállamok vezetői válasszák meg az unió főfőpolitikusát. (Ugye emlékszünk, hogy Orbán vétózná saját pártcsaládja, az Európai Néppárt által preferált Juncker megválasztását. Nagyjából erre tercel a rogáni eszmefuttatás?)

Fotó: MTI/Beliczay László


13.42. Még egy mondat Hoffmann Rózsától

„Keményebbek a munkafeltételek, de a munkaterhek nem nőttek.”

 

13.41 Hoffmann Rózsa a hátsó sorból

Az államtitkári széksorból hátrébb szorult Hoffmann Rózsa a pedagógus életpályamodellről szól. Összefoglaljuk: a pedagógus életpályamodell jó.

 

13.36 Összefoglaljuk Rétvári válaszát

Így lesz jó, te, csacsi.

Fotó: Neményi Márton


13.29 Tiszteletet a Budapestieknek!

A fönti súlyos helyesírási hibával kísért című napirend előtti felszólalással jelentkezik a szoci Harangozó Tamás. (Jó, nyilván a túlmozgott tisztelet indokolja azt a nagy B-t.)

Harangozó mondandójának veleje viszont minimum megfontolandó. Tudott, hogy a Fidesz – az EP-választások pártpolitikai tapasztalatai kreatívan használva – az önkormányzati választásokra átalakítja a fővárosi szavazás paramétereit. A közgyűlésbe eztán nem pártlistáról kerülnek be a városatyák, hanem a polgármesterek jutnak oda, plusz kompenzációs listáról még néhányan. Ám: e kompenzációs listából azon pártok részesülhetnek, melyek legalább 12 kerületben állítanak polgármester-jelöltet. És hát ugye a baloldalon három, hasonló támogatottságú formáció létezik (MSZP, DK, Együtt-PM).

Számolunk: 3×12=36

Na de csupán 23 kerület van.

Nettó kibabrálás.

 

13.26 A Fidesz gittegylettel foglalkozik

A fideszes Németh Zsolt válaszol Gyöngyösinek, s jelzi, a kormány foglalkozik a Bilderberg-csoport ülésével kapcsolatos kockázatokkal. Semmit nem értünk. Ugye ez az a Bilderberg-csoport, amit a szintén fideszes Kósa Lajos gittegyletnek nevezett? Ugye ez az a Bilderberg-csoport, melynek ülésén pár éve a fideszes Martonyi János is részt vett?

Ja, hogy most Bajnai Gordon a meghívott?

És hogy kerek legyen a világ, Németh javasolja a Jobbiknak, hogy foglalkozzon inkább a Kágébéla-üggyel.

 

13.18 Jobbikos bilderbergezés

„Konspiratív módon, zárt ülésen ülésezik” – ezt fájlalja a jobbikos Gyöngyösi Márton a Bilderberg-csoport „zárt ülésen ülésezésében”. Aztán már ott tart, hogy „egyesek szerint a cél a nemzetállamok felszámolása”.

Kopírozzuk a logikát: a Jobbik frakcióülései zártak, vagyis a Jobbik célja a nemzetállamok felszámolása. (Vicceltünk.)

Hadd ajánljuk itt Gerlóczy mester mai posztját a mi szerény oldalunkon.

 

13.09 Offshore-lovag lesz a harmadik Orbán-kormány fejlesztési minisztere

Ezt Schiffer András mondja immár az ülésteremben, első napirend előtti felszólalóként. Igen, a kormány gazdaságpolitikáját csepüli, és Kágébélától indítva azt rója fel Orbánéknak, hogy „önök is szervezetten és konspiráltan működtek együtt az oroszokkal”, amikor tető alá hozták a paksi bővítést finanszírozó tízmilliárd eurós devizahitelt.

Fotó: Kummer János


12.51 A magyar családok fele éhezik

Ezt a szoci Bangóné Borbély Ildikó vonja le nem kissé elnagyoltan egy gallupos felmérésből, miszerint a magyar családok 47 százaléka már volt olyan helyzetben, hogy nem tudta megvásárolni a szükségesnek ítélt élelmiszereket.

 

12.39 Szél szól a reklámadóról is: barbatrükk

Ami elvileg nincs ellenére, de ha jól vesszük ki a szavaiból, a részletekkel nincs tisztában. Mondja is: ismerve, micsoda barbatrükkökre képes a Fidesz, vannak fenntartásai.

 

12.38 Az LMP szabja (adja) az ívet

„Mitől fosztja meg Magyarországot Paks 2.?” címmel kezdeményez parlamenti vitanapot az LMP. Ehhez negyven aláírást kell összegyűjteni, s a zöldek már ma belefognak e tevékenységbe.

Erről Szél Bernadett és Sallai Róbert Benedek, a fenntartható fejlődés biz. elnöke sajtótájékoztat. A nyári szünetig nyilván nem fér bele az időbe a vitanap, de ősszel bizonyára meglesz. Alighanem szerény eredménnyel.

Fotó: MTI/Kovács Tamás


12.31 Ja, azt nem is írtuk az imént

…hogy Molnár szerint a reklámadóból ismét „uniós csatatér” lesz, pont olyan, mint a „pálinkaháborúból”.

Meg azt se, hogy ugye itt nem normál társasági- meg minden egyéb adóról van szó, hanem az adóalap (és nem a nyereség!) 1-40 százalékos lemetszéséről. Egészen penetráns.

 

12.29 Iszonyú ritkán értünk egyet Molnár Csabával

De most igen. A DK-s EP-képviselő arról tart sajtótájékoztatót ezekben a percekben, hogy „a sajtószabadság újbóli, durva, erőszakos korlátozása zajlik”. A minősítés oka, hogy úgy tudni: ma egyéni képviselői indítvánnyal kerül a törvényhozás elé, mely javasolja, sújtsa reklámadó a médiapiac évi ötszázmillió forintnál nagyobb adózás előtti eredményt produkáló szereplőit.

Molnár azt mondja, igaz, hogy ez a sarc jobb- és a baloldali sajtót is sújtaná, ám, véli a politikus, a kormányközeli sajtót nyilván kompenzálná a hatalom – pluszhirdetéssel, pályázatokkal, egyéb támogatásokkal.

Ha szabad egy privát megjegyzést: tényleg megagáz ez az amúgy egyszer már meglebegtetett, de aztán fiókba tolt tervezet.

Fotó: Neményi Márton


12.24 Ma kétharmadosítják a kétharmadot

Méghozzá azzal, hogy a Ház szavazati joggal ruházza fel a mindenkori ülésvezető elnököt. (Amúgy a rendszerváltás óta az a módi, hogy a levezető csak szavazategyenlőség esetén gombozhat.) Ami persze nem szép húzás, hiszen a törvény, elvileg, nem azért van, jót tegyen az éppen hatalmon lévővel. De ne akadjunk fel kicsinységeken, inkább rögzítsük: a módosítás azért kell a Fidesznek (Fidesz-KDNP-nek, bocs), mert egyetlen mandátumon múlik a kétharmad, és ha valaha, valamiért ismét csiszatolni kéne a gránitszilárdságún, hát milyen ciki lenne, ha épp nem jönne össze a minősített többség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik