Belföld

Orbánékat osztja a Ludas Matyi

A címlapon a karikatúrák mellett gonosz álidézetek jelennek meg (Rogántól, Matolcsytól, Varga Mihálytól, Pintér Sándortól), a költészetet pedig Petőfi és egy versike képviseli.

„Nem lesz gyarmat Hunniából,
megvédi a Széles Gábor.
Épít energiacellát,
figyeld majd a Putyin arcát.”


Fotó: Hír24

A belső oldalakon a Kádár-korszak és a rendszerváltás idejéből származó vicceket kiegészítik az újak. Olvasható Föld S. Péter interjúja a „bohóccal”, és közlik a híres amerikai nyelvész és emberi jogi harcos, Noam Chomsky „Tízparancsolat kezdő diktátoroknak” című állítólagos írását. Arról ugyanis maga Chomsky mondta, hogy nem ő írta, bár a szöveg bizonyos elemei eredeztethetők gondolataiból. Ennek ellenére a Ludas Matyi ismerősnek tartja a populista, demagóg diktatúrák tízparancsolatát.

1.) Az emberek agyát és figyelmét le kell foglalni másod- és harmadrangú problémákkal, figyelmüket el kell vonni a valós és súlyos szociális gondokról. Támaszkodjunk a bulvársajtóra, amely hű szolgánk lesz.

2.) A népnek úgy kell tekintenie vezetőire, mint a nemzet megmentőire. Ennek érdekében hamis riasztások és nemlétező fenyegetések tömkelegét kell rájuk zúdítani, amelyek miatt aggódni, később szorongani kezdenek. Ha a szorongás elérte a kritikus szintet, lépj közbe és oldd meg a (máskülönben nemlétező, csak általad gerjesztett) problémákat. Hálásak lesznek, s önmaguk fogják kérni szabadságjogaik csorbítását.

3.) A nemzetnek mindig készen kell állnia arra, hogy valami rosszabb következik. A kemény, megszorító intézkedéseket fokozatosan kell bevezetni, mert így az emberek hozzászoknak a rosszhoz, sőt: örülnek, hogy még mindig nem a legrosszabb következett be.


Fotó: Hír24

4.) A nemzetet meg kell győzni, hogy minden rossz, ami aktuálisan történik, az kizárólag azért van, hogy a szebb jövőt biztosítsuk számára. Vagy ha nem a számára, akkor a gyermekei, esetleg unokái számára.

5.) Az embereket le kell szoktatni a gondolkodásról, hogy megértsék az ok-okozati kapcsolatokat. Ennek érdekében egyszerűen kell megfogalmazni az üzeneteket, minimális szókinccsel, rövid mondatokban. A hallgatóság ily módon naiv lesz és hajlamos az információs beetetések elfogadására.

6.) Minden adandó alkalommal az emberek érzelmeire kell hatni, mert az érzelmeket sokkal könnyebb manipulálni, mint a rációt.

7.) Az embereket a lehető legnagyobb tudatlanságban és műveletlenségben kell tartani, mert így nem kérdeznek fölöslegesen. Butítsd le az oktatásügyet, tedd korrupttá és hozd a működésképtelenség küszöbére. Egy ilyen iskolarendszer a közvélemény manipulálásának ideális eszköze.

8.) A népet el kell zárni az objektív, korrekt és teljes tájékozódás/tájékoztatás minden forrásától. Ennek érdekében pénzügyileg támogatni kell azokat a médiumokat, amelyek butítják és félretájékoztatják az embereket, s gazdaságilag el kell lehetetleníteni azokat, amelyek ennek ellenkezőjét próbálják elérni.

9.) Az egyénben fel kell ébreszteni a szégyen- és tehetetlenségérzetet, és választandó alternatívaként ezzel szembe kell állítani az igazodási, csatlakozási kényszert. Az egyéniségeket nélkülöző nyájat mindig könnyebb irányítani, ellenőrizni és befolyásolni.

10.) Mindent meg kell tenni az egyének megismerése érdekében. Titkos nyilvántartásokat kell létrehozni az egyén különféle (ízlésbeli, politikai, ideológiai, viselkedési) preferenciáiról, de ezeket a lépéseket a legnagyobb titokban kell tartani.

A hetedik ponthoz illeszkedően a lap közöl egy viccet is Hoffmann Rózsáról, aki fodrászhoz megy, taxiba ül és persze mindenkiről kiderül, hogy tanár volt, csak a kevés pénz miatt váltania kellett. Végül az államtitkárhoz odalép egy rongyos koldus, aki néhány forintot kér tőle. „Hoffmann elképed: ember, csak nem azt mondja, hogy maga is tanár volt?! Jaj, dehogy, államtitkár asszony! Én még mindig az vagyok, csak éppen lyukas órám van…”

Az újság kiadója az Ábra Kkt. ügyvezető igazgatója, felelős szerkesztője: Szűcs Gábor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik