Belföld

Sólyom atombeszólása Orbánnak

Sólyom László hiányolta az előkészítést, amely megkerülhetetlen egy ilyen horderejű ügynél. Szerinte a kormány döntéshozatala nélkülözi a „szakmailag normális és demokratikusan szükséges” minimumot. Sólyom László felhívta a figyelmet a kormány kommunikációjára is, melyben „igénytelen és ellentmondó érvekkel találkozunk” – idézte az államfőt a VS.hu. Sólyom László emlékeztetett rá, hogy még államfőként bírálta a 2009-es parlamenti határozatot, amely a mostani döntést tulajdonképpen előkészítette. Társadalmi vita akkor sem volt, ez most is elmaradt, pedig nem csupán egy villamos erőmű beruházásról van szó, hanem annál sokkal többről, a mostani döntés következményeit még unokáink is viselni fogják.

A volt köztársasági elnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy minden vonatkozó adat titkos, így nem tudni, mi alapján döntöttek a bővítésről, noha ennek szükségességét határozatban mondta ki a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa. A felelős vitához ismerni kellene minden szempontot, előzetes számítást. Ezek nélkül az olcsóságra hivatkozó érvek elfogadhatatlanok. Szerinte az energiaellátás szempontjából elég lett volna öt-tíz év múlva belefogni a bővítési vitába, nem lenne szabad már most lemondani a megújuló energiaforrásokról. A környezeti kockázatok kapcsán kiemelte, hogy a leszerelt fűtőelemeket az elfogadott szerződés szerint húsz év múlva visszaszállítják Magyarországra.

Sólyom László figyelmeztetett, hogy az érdemi vita nélkül elfogadott bővítés komolyan veszélyezteti az ország külső megítélését, de ennél többről is szó van, hiszen a „hatalomgyakorlás hitelességi válsága bontakozik ki”. Amíg pedig a kormányzás hitelességi válsággal küzd, addig a szakmai és a civil szférának kell lefolytatnia a szükséges vitákat, megtörve a politikai monológok egyhangú és alacsony színvonalát.Az Index tudósításában megjegyezte, hogy a paksi atomerőmű bővítéséről szóló keddi konferencia csak az MTA Felolvasótermében kapott helyet, miután a Dísztermet már elfoglalta a növényvédő konferencia. Sólyom László így is kétszáz ember előtt mondhatta el előadóbeszédében aggályait a projekt kormányzati előkészítésével és parlamenti elfogadtatásával kapcsolatban.

Milyen lesz 2060-ban az energiahelyzet?

1800-ban arról vizionáltak a jövőkutatók, hogy Párizst 2012-re elönti a trágya, annyi lovaskocsi lesz a város utcáin. Ebből is látszik, a jövőkutatás rázós terep, de 2060-ig valamennyivel megalapozottabban tudunk előrelátni, úgyhogy következzen pár előrejelzés energiafronton:

1, A napenergia az emberiség energiaszükségletének harmadát fogja adni (óvatos becslés)

2, A világ energiafelhasználása 80-100%-ban fenntartható eredetű forrásból származik majd

3, Európa energiaforásai 100%-ban megújulóak lesznek.

Mi (gyerekeink, unokáink) pedig Paksot fogjuk fizetni…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik