Belföld

Hat pöttyel is repül a katica

hatpöttyös (hatpöttyös)
hatpöttyös (hatpöttyös)

Egyre híresebb a fehérvári étterem, ahol sérült emberek dolgoznak. A nyereség egyelőre csak hírnévben mérhető. Vannak még, akik nem értik az üzenetet.

Sokat elmond a székesfehérvári Hatpöttyös étterem dolgozóiról a falat díszítő kép, amelyen két tökéletes hétpöttyös katica közrefog egy hatpöttyöset.

“Mindenképpen magyar és kifejező nevet szerettünk volna. Mi is katicák vagyunk mindnyájan, repülni akarunk, még ha hat pöttyünk van, akkor is” – mutatja Hermann Vera, az étterem vezetője a képet, amelyet karácsonyra kaptak lánya grafikus barátnőjétől.

16-an dolgoznak az étteremben. Egyedül a fiatal séf nem megváltozott munkaképességű. A többiek között van, aki szívműtéten esett át, olyan is, aki gerincműtéten, mert szülés közben megroppant a gerince.

A második az országban

A buszpályaudvar közvetlen szomszédságában áll az immár majdnem másfél éves étterem, Magyarországon a második, ahol megváltozott munkaképességű és sérült emberek dolgoznak.

Alapításkor az volt a cél, hogy ne csak különleges, jó minőségű ételeket adjanak, hanem segítsenek elfogadtatni a sérült embereket, egyúttal munkát adjanak nekik.

A Hatpöttyös gondolata családi érintettség miatt fogalmazódott meg.

„A három lányom közül a legkisebb sérült, amikor ő 11-12 éves volt szembesültem azzal, hogy a sérült emberek munkalehetőségei rendkívül korlátozottak. Azon törtem a fejem, hogy vajon mi lesz Zsófival, amikor munkaképes korba kerül. Hallottam, hogy vannak olyan éttermek Európában, ahol megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak. Létrehoztunk egy családi vállalkozást, és egyre jobban beleástam magam a témába”- mondja Hermann Vera, az étterem ügyvezetője, aki eredetileg pedagógus.

Éles volt a váltás, de szerencséje volt, mert rátalált egy NeSst (Nonprofit Enterprise and Self-sustainabilitiy Team) nevű világszervezetre, ami kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy nonprofit, társadalmilag fontos vállalkozásokat segítsen. Tőlük tanult mindent, ők segítették az elindulásban. Egy olyan versenyképes vállalkozást akart létrehozni, ami egy létező társadalmi problémára ad választ, ugyanakkor idővel szeretne önfenntartó és nyereséges lenni.

2009-ben Hermann Vera nyerte meg a Társadalmi vállalkozási díjat, azzal az üzleti tervvel, amit a NeSst segítségével írt. Az elnyert pénzügyi támogatást is az étterembe forgatta vissza.

Ez volt az egyik, de nem az egyetlen támogatás, amivel útjára indulhatott az álma, egy olyan vállalkozás, ami híd lehet az egészséges és a fogyatékos emberek között.

Segítő kezek

Mint mondja, a családja, a férje volt a legfőbb támogatója, de segítettek mások is az elindulásban. A megyei önkormányzat akkori vezetője, Balogh Ibolya javaslatára kapták meg tízéves ingyenes használatra ennek az épületrésznek egy 200 négyzetméteres részét. Vargha Tamás államtitkár már az első lépéseknél és később is komoly támogatást nyújtott, de sok segítséget kapnak a mostani tulajdonostól, a megyei kormányhivataltól is. Cser-Palkovics András polgármester kezdetektől segítette az éttermet megrendelésekkel, munkával.

“Nekünk ez a legfontosabb, hiszen ezek az emberek bebizonyították, hogy ők meg tudnak élni a munkájukból, ha van. Rólunk ma már az az általános vélemény, hogy kimagasló színvonalon dolgozunk. Ahhoz, hogy nyereségesek is lehessünk, kell még pár év, de húzom magammal a többieket” – fogalmazott az éttermi vezető.

Anyagi haszon nélküli sikerek

Rendezvényekkel is igyekeznek érzékenyebbé tenni a téma iránt az embereket. Meghívták a mai magyar gasztronómia legjobbjait. Náluk volt először vendégségben Kalla Kálmán, volt már vacsoraestje Bíró Lajosnak is, és a Kistücsök Éttermet is vendégül látták, Jahni Lászlóval.

„Mindig egy-egy rendkívüli, meghatározó séf jött el hozzánk önköltségi áron, szeretetből és figyelemből. A telt házas estékre olyan fizetőképes közönség jött el, aki egyetért azzal a céllal, amit képviselünk, és amiért küzdünk. A napi forgalmunk sajnos még nem érte el az önfenntartás szintjét” – tette hozzá Hermann Vera.

Folyamatosan fejlődnek ennek érdekében. Nemrég vásároltak egy kis puttonyos személyautót, hogy a kiszállítást is behozzák a repertoárba. Mivel ezt a szolgáltatást januárban indították el, még nem hozott komoly sikereket. A napi menü mellett már próbálkoznak az á la carte-tal is, olyan étteremmé akarnak válni, ahova az emberek este és hétvégén is szívesen járnak, mert elérhető áron, minőségi ételeket kapnak.

A gasztro-forradalomban is úttörők

„A társadalmi hasznosság mellett van egy gasztronómiai ars poeticánk is, nagyon fontos, hogy mit teszünk az asztalra. Lehet apellálni az emberek érzékenységére, de mi egy vállalkozás vagyunk, és szolgáltatást nyújtunk” – magyarázza az étterem vezetője.

Azt a gasztronómiai vonulatot képviselik a városban, ami ma a legmodernebb gasztrotrend. Csak kiváló, minőségi és friss alapanyagokból dolgoznak. Nincs mélyhűtött étel, kerülik a tartósítószereket, a tésztától a zsemlemorzsán át a lekvárig mindent helyben készítenek.

Előítélek még vannak

Az üzleti kihívásokon túl a rosszindulattal is meg kell időnként küzdeniük:

„Volt már rá példa, hogy minősíthetetlen megjegyzéseket tettek a dolgozóinkra. Voltak, akik úgy beszéltek róluk, mintha nem hallanák. Voltak, akik kinevették őket, sántának, akrobatának, hülyegyereknek bélyegezve őket. Pont azért mert előítéletek is vannak, rosszízű megjegyzések, nekünk még sokkal jobban kell teljesíteni”- teszi hozzá Hermann Vera.

A társadalmi előítéletek tehát megjelennek, de szerencsére több a pozitív példa és egyre több a törzsvendég. Nem véletlenül, hiszen a kiváló ételeket kedves és lelkes emberek készítik, szervírozzák.

És elégedett a személyzet is, mert segély helyett bérből élnek, adófizető polgárok. Egy olyan munkahelyen dolgozhatnak, ahol nem az esetleges hiányosságokon, sokkal inkább a képességeken van a hangsúly. Nem kevesebbek, csak mások. A pötty csak hat, de katica.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik