Gazdaság

Mindenkinek jár! – Hiánypótló állásbörze

Húsz cég kínál azonnal betölthető állásokat megváltozott munkaképességűeknek.

“Találd meg a helyed” címen első alkalommal szervez a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedését célzó állásbörzét a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) december 3-án a zuglói Dürer Rendezvényházban.

“Senkinek sem könnyű dolog ma munkát találnia. Különösen nehéz helyzetben vannak azok, akiket valamilyen károsodás is sújt és akik így nem tudnak teljes terheléssel és teljes munkaidőt végigdolgozni. Az állásbörzén részt vevő vállalatok mindegyike azt vallja, hogy számukra minden munkavállaló egyaránt értékes. Ennek jegyében kínálják a megváltozott munkaképességűeknek szóló konkrét, azonnal betölthető állásaikat. Mindenki érdeke ugyanis, hogy megváltozott munkaképességű társaink is megtalálják a helyüket” – mondta Adriány Kincső, a HBLF, a befogadó szellemű és valós esélyegyenlőséget biztosító vállalatokat tömörítő szervezet ügyvezető igazgatója.

Sok akadály

A hétköznapokban a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedését több akadály nehezíti, ám ezek sokszor csupán szemléletbeli gátak. Számos vállalatvezető pusztán a helyzet szokatlansága miatt tartózkodik a speciális helyzetű munkavállalók felvételétől és integrálásától, miközben maguk a megváltozott munkaképességűek is gyakran bizonytalanok, félnek az idegen környezettől.

Inkább fizetnek:

Haegy cég 25 főnél többet alkalmaz, ugyanakkor a megváltozott munkaképességűek aránya nem éri el a létszám 5 százalékát, a munkaadó rehabilitációs hozzájárulást köteles fizetni, amely elvileg a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rehabilitációját segíti elő.

A szélesebb körű foglalkoztatást az sem segíti, hogy számos cég a “rehabadó” befizetésével inkább kiváltja a megváltozott munkaképességűek egyébként jogilag is kötelező érvényű foglalkoztatását, mintsem hogy megteremtse a szükséges fizikai és mentális feltételeket.

Azonnal betölthető állások

A Statisztikai Hivatal számai alapján a megváltozott munkaképességűek 18,1%-a, míg a változatlan munkaképességűek 60,8%-a állt foglalkoztatás alatt 2011-ben. Háromszor akkora esélye van tehát annak elhelyezkedni, aki teljes értékű munkát tud végezni. Az állásbörzével ezen a hátrányon szeretnének csökkenteni.

“Az itt kiállító húsz cég mindegyike kész arra, hogy újabb, speciális helyzetű munkavállalókat alkalmazzon. A cukorbetegségben szenvedőktől a vesetranszplantáltakig, a siketektől az értelmi fogyatékosokig sokan szeretnének dolgozni. Ők valamennyien megváltozott munkaképességűnek számítanak. A kínált állások sokszínűsége is jelzi, hogy a kiállító vállalatok tisztában vannak a probléma összetettségével. A kínált állások között fizikai és szellemi munka, egyszerűbb és összetettebb munkakörök egyaránt vannak. Valamennyiben közös viszont, hogy azonnal betölthető állásokról van szó”- jelezte Adriány Kincső.

A jövő keddi rendezvényre az ország minden részéből várják a megváltozott munkaképességű résztvevőket, számukra a belépés ingyenes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik