Belföld

Fogyatékos gyermekekkel foglalkozó szakemberek találkozója Székesfehérváron

A fehérvári szervezet török, görög, litván román, és angol szervezetekkel közösen vesz részt egy, a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek és családjaik segítését célzó nagyszabású projektben, melynek keretében sor került a fehérvári fórumra.

A „Sajátos Nevelési Igényű Gyermekek Szüleinek és Tanárainak képzése hatékonyságuk fejlesztése érdekében” című nemzetközi projekt tavaly szeptemberben kezdődött és 2013 júniusáig tart. Tapasztalatok szerint a fogyatékossággal élő gyerekeket nevelő családok súlyos nehézségekkel küzdenek, a pszichés, a pénzügyi és az oktatási helyzet, a társadalmi hozzáállás, a fogyatékosság mértéke óriási hatást gyakorol a családok mindennapjaira. Egyes kutatások azt is kimutatták, hogy a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekeket fejlesztő pedagógusok hamarabb kiégnek és veszítik el motivációjukat, mint a típusos fejlődésű gyermekekkel foglalkozó kollégáik. A projekt keretében célzott szakmai képzéseket tartanak a szülők és pedagógusok számára például a kommunikáció és társas érintkezés, az együttműködés, a konzultáció és tanácsadás, illetve vonatkozó hazai és EU-s törvényi szabályozások témakörében.

A résztvevő partnerszervezetek az EU különböző országaiból – Litvániából, Törökországból, Görögországból, Romániából és az Egyesült Királyságból – érkeznek, más-más szemléletet, tapasztalatot hoznak magukkal az együttműködésbe. A projekt eredményeként honlapon teszik elérhetővé a tapasztalatcsereként készült szakanyagokat, szakmai fórumokat szerveznek, tanácsokat adnak a nehézséggel küzdők számára. A nemzetközi együttműködés kiváló lehetőséget nyújt a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány szakmai kapcsolatainak további erősítésére, valamint Székesfehérvár jó hírnevének terjesztésére.

A székesfehérvári Szent Gellért Hotelben rendezett nemzetközi projekt találkozót Mahlerné Köfner Anikó, az alapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében hangsúlyozta: „Az Alapítvány modell értékű megoldások keretében törekszik együttműködési kapcsolatai, szolgáltatásai fejlesztésére és forrásai tervezésére. Öröm számunkra, hogy városunkban az EU támogatásával – öt külföldi partner szakembereivel – oszthatjuk meg családközpontú szemléletünket, hatékonynak bizonyult autizmus specifikus szaktudásunkat és tapasztalatainkat. ”

A megnyitón Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke üdvözölte a vendégeket, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatát pedig Róth Péter alpolgármester képviselte.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73908380, A kiállítást a 2B Galéria a magyarországi deportálások 75. évfordulója alkalmából szervezi és a II. világháborúban elpusztított 565 000 magyar zsidónak állít emléket. Koncepciója szervesen kapcsolódik a Waldsee 1944 című, a galériában 2004-ben (majd később még több mint húsz helyszínen, többek között Berlinben, Washingtonban, New Yorkban és Cape Town-ban) bemutatott kortárs képzőművészeti projekthez.  A holokauszt áldozatainak leveleit ma levéltárak őrzik. A képeslapok, papírfoszlányok, levelek a munkaszolgálat és a deportálás különleges dokumentumai, legtöbbször szerzőjük életének utolsó pillanataiban íródtak. Waldsee az auschwitzi megsemmisítés szimbolikus helyszíne., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.