Belföld

Kósa a hülye államháztartási rendről

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint nem áll össze a választásokra a baloldal.

Kósa Lajos nem a többi polgármesternek üzent, csak magára vonatkoztatta, amikor azt mondta, nem jó, ha sokáig áll egy ember egy város élén. Debrecen polgármestere az M1 reggeli műsorában közölte: korábban azért nem hoztak olyan törvényjavaslatot, amely korlátozta volna az újraválaszthatóságot, mert a kistelepüléseken ez komoly problémát okozott volna. Annak, hogy ő 2014 után a polgármesterség helyett az országos politikát választja szakmai, politikai és családi indoka is van. A debreceni 16 év egy kerek egész, és a családjával is szeretne többet lenni – indokolta döntését.

A gusztustalan Lenin-szoborról

Kósa arra a kérdésre, hogyan kell érteni azt a kijelentését, miszerint az elmúlt 15 év legnagyobb tette, hogy a debrecenieknek sikerült visszahódítaniuk a várost, azt mondta: a szocialista városvezetés brutálisan beletenyerelt Debrecen hagyományos szerkezetébe, és szimbolikájában is olyan dolgokat művelt, amelyek vérforralóak. Példaként említette, hogy lebontották Kölcsey Ferenc egykori házát, melyben egy ideig alkotott, és a ház helyére Lenin elvtársat állították. Egy gusztustalan bronz Lenin-szobrot, melyhez Debrecennek semmi köze sincs. Másik példaként azt említette, hogy a református kollégiumtól elvették egyik épületét, oda a pártbizottság költözött be.

Hülyeség volt az államháztartási rend

Debrecen jelentős adósságáról azt mondta, nem a város adósodott el önmagában, hanem az egész önkormányzati rendszer. Ennek leginkább az volt az oka, hogy a szocialisták rengeteg állami feladatot adtak az önkormányzatoknak, és nem adtak hozzá finanszírozást. A Medgyessy-kormány idején megemelték a pedagógusbéreket, kifizették fél évre, majd azt mondták, a többit gazdálkodják ki az önkormányzatok. Ezzel a fejlesztésektől vonták el a forrást, Debrecen pedig sok nagyvárossal együtt úgy döntött, fejlesztési hitelt vesz fel, hogy „tudjon haladni”. Úgy vélte: „hülyeség volt” az az államháztartási rend, amit a szocialisták megvalósítottak. 2002 és 2010 között 13 ezer milliárd forint eltűnt a semmiben.

A floridai úttól a baloldaii kitérőig

Ennél sokkal jobb, amit a mostani kormány próbál megvalósítani: az, hogy zárttá teszik az alrendszereket, így a folyó bevételekből kell megélni, és a fejlesztéspolitikára lehet központi forrásokat adni. Kósa Lajos a debreceni városvezetés „floridai útjáról” annyit mondott: mindenkinek megmondta, aki menni akart, hogy mehet, de csak saját költségen, saját szabadsága terhére. Ma még nem tartunk ott, hogy a politika beszámoltassa azt, aki saját költségén, saját szabadsága terhére elutazik. Ha ők fizetik a költségeket, akkor a munkahelyi vezető legfeljebb jó utat kívánhat nekik. Arra a kérdésre, hogy szerinte az országgyűlési választásokra összeáll-e a baloldal, nemmel felelt. Szerinte a baloldal inkább a kitérést választja majd.

Ki lesz Kósa Lajos utódja?

A Népszabadság szerint két lehetséges jelölt jöhet szóba. Egyikük Rácz Róbert megyei kormánymegbízott, parlamenti képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés volt elnöke. A másik Papp László, aki jelenleg a város gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere, az előző ciklusban pedig a Fidesz–KDNP debreceni önkormányzati frakciójának vezetője volt. Rácz Róbert és Papp László között alapvetően az a különbség, hogy míg a kormánymegbízott beágyazottsága pártpolitikai természetű, az alpolgármester inkább a város gazdasági szereplőivel tartja a kapcsolatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik