Belföld

Bárdos András: A céltábla nem lő vissza

Bárdos András (bárdos andrás)
Bárdos András (bárdos andrás)

Szerinte jó lenne új alapokon tisztelni egymást. „Olykor megbocsátónak, tapintatosnak lenni. Nem bosszút állni”.

Bárdos András, a Story4 hamarosan induló hírműsorának vezetője a Népszabadságnak a Fidesz előzetes támadásaira nem kívánt reagálni, mert édesapjától azt tanulta, „a céltábla nem lő vissza. Márpedig egy tévés műsorvezető mindig céltábla”. Ő ehhez tartja magát, bár nyilván nem róla volt szó és az is lehet, hogy ez egy téves szerepfelfogás, de tény, hogy „ma Magyarországon vagy barát vagy, vagy ellenség. Árnyalatokkal semmire sem mész”. Szerinte a középen állásnak van egy rossz hangulatú mítosza, mintha attól, hogy valaki konzervatív, baloldali vagy liberális, már nem mondhatna igazat. Egy angol újságíró kiröhögné azt, aki azzal állna elő, hogy minden pillanatban középen áll, a pártok közt – tette hozzá.

„A pártok határozzák meg, mit mondasz? Hát nem az a dolgunk, hogy igazat beszéljünk? És, ha tévedtél, azért tévedtél, mert azt mondták neked, hogy hazudj? Ha a Fideszre vagy az MSZP-re vagy bárki másra szavazol, akkor ebből következően hazudsz a tévében?” – sorolta kérdéseit Bárdos, aki szerint jó lenne új alapokon tisztelni egymást. „Olykor megbocsátónak, tapintatosnak lenni. Nem bosszút állni”. A saját szabályai szerint dolgozik majd egy márkás csapatban, amelynek közös nevezője a szaktudás. „A műsor valójában csak félig lesz híradó”, hiszen a magyar tévékhez képest kevesebb hírt dolgoz fel, sokkal alaposabban.


Fotó: MTI / Kovács Tamás

Bárdos szerint saját generációja túl korán kapott nagy lehetőségeket, amivel nem tudtak élni, hiszen az ő dolguk lett volna végigkövetni a rendszerváltást, „építeni egy új államot, ha úgy tetszik, egy tisztességes, bátor, önálló, releváns, közszolgálati és kereskedelmi médiát. Ez nem sikerült”. Nem ismerték eléggé az országot, a jövőt akarták építeni, miközben nem voltak meg az alapok egy ilyen hatalmas változáshoz. „Nem lehet évtizedeket, esetleg évszázadokat átugrani egy országban. Óriási tanulság. Végig kell járni az utat.”

A jövőről szólva a műsorvezető úgy véli: tévékkel továbbra is nagyon könnyű pénzt keresni, a webbel nagyon nehéz, még nem alakult ki az internetes hírtartalmak eladásának biztos profitot termelő üzleti modellje, ez tartja életben a híradókat, miközben a hírfogyasztók többsége estére már tájékozottan ül a híradók elé, az információk kilencven százalékát már napközben beszerezte irodai számítógépén, telefonján. Ezért kell más tartalmú, struktúrájú híradót csinálni, mint öt éve. Nagy kérdés, hogy a következő nemzedék egyáltalán néz-e tévét.

A Színház és Filmművészeti Egyetem rektor-helyetteseként, oktatójaként is úgy látja, a hallgatóik többsége már nem újságíró akar lenni, hanem tartalom-előállító, tartalommenedzser. Különböző platformokban gondolkodnak, a tévés műsorkészítési osztályt is csak azért hívják így, mert így van akkreditálva. A Sanománál éppen az fogta meg, hogy egységes, integrált hírszolgáltatásban, tartalom-előállításban gondolkodnak, amiben hatalmas lehetőség rejlik – mondta Bárdos András a Népszabadságnak.

Az FN24 és az induló Hír24 híradó is a Sanoma tulajdona.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik