Jövő héten tárgyalnak a Dunaferr megvételéről

Elkezdődhetnek az egyeztetések a kormány és a Dunaferr vezetése között.

A nemzetgazdasági miniszter konkrét összegeket egyelőre nem akart mondani.

Varga Mihály a Lánchíd Rádiónak adott interjújában kijelentette: először is pontos információkkal kell rendelkezni a Dunaferr tényleges helyzetéről. Mint mondta, 2004-ben ezt a céget értékesítették, “de nem tudjuk milyen feltételekkel, és abból mi valósult meg”.

A feltételek papíron megvannak, de hogy abból mit teljesített a tulajdonos, meg kell nézni. A kormány arról is tájékozódni akar, hogy milyen döntések születtek beruházás, felújítás és létszámgazdálkodás vonatkozásában.

Varga elmondta azt is,hogy a vételi szerződés szövegét már megkapta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től, de még nem tudott belenézni. Hozzátette: jogászok, közgazdászok segítségét kérik ahhoz, hogy a szerződés alapján mivel hozakodjanak elő a tárgyalásokon.

Választ keresnek arra is, miért jelentette be a cég vezetése augusztus elején, hogy létszámleépítésben gondolkodik.”Azt szeretnénk elérni, hogy emberek ne kerüljenek utcára, és lehetőség szerint a foglalkoztatás szintjét meg tudjuk tartani”.

Nemhogy 1500 munkahely sorsa, de 150 vagy 15 munkahely is nagyon fontos a kormány számára – hangoztatta. Ennél a munkaerő-létszámnál azonban elemi érdeke a kormánynak, hogy ne csak közvetlenül a gyár, de Dunaújváros és az egész régió érintettségét is lássa-mondta ma Varga Mihály a kőszegi Tranzit fesztiválon.