Belföld

A kormányülés döntései erősítik Székesfehérvár régiós szerepét

kihelyezett kormányülés (fehérvár, )
kihelyezett kormányülés (fehérvár, )

Székesfehérvár fideszes országgyűlési képviselői szerint a kormány hétfői kihelyezett ülésén a város regionális szerepének erősítését szolgáló döntések születtek, és azok esetében mind a kormány, mind a városvezetés közös szándéka megmutatkozott.

Vargha Tamás kedden, Cser-Palkovics Andrással és Brájer Évával közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház a nagytérségi ellátórendszerben kiemelt jelentőségű intézmény, amely a régióban egyedüliként 24 órás, komplex szolgáltatást nyújt.

Hozzátette: a kórház egyrészt a megörökölt 2,5 milliárd forintos adóssággal küzd, másrészt a teljesítményvolumen-korlát az intézmény aktív fekvőbeteg- és járóbeteg-ellátásában is alacsonyabb az országos átlagnál.

A képviselő hangsúlyozta, hogy mind az egyszeri adósságkonszolidáció, mind a finanszírozás tekintetében segítséget kaphatnak a kormánytól, továbbá a korábban elnyert 7,5 milliárd forintos fejlesztési forrást is biztosítja a kabinet.

Vargha Tamás szólt arról is, hogy a kormány a Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft.-t érintő döntésével több mint 20 ezer székesfehérvári háztartás számára hozhat megnyugvást. A céget 2004-ben privatizálták, 2012-ben megkezdődött a felszámolása, majd a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította – emlékeztetett. Hozzátette, a város szeretné a közszolgáltatást köztulajdonba helyezni és a felszámolási eljárás során meghívottként ajánlatot tenni a kft. megvételére, ehhez kapott a kabinettől erkölcsi és anyagi támogatást.

Cser-Palkovics András polgármester szerint szimbolikus döntés született a nemzeti emlékhelyről, azzal kormányzati és össznemzeti üggyé vált az egykori koronázó bazilika ügye. A kormányhatározat alapján egyrészt kiállítótér és látogatóközpont létesülhet a Koronázó tér 3. szám alatti ingatlan felújításával, másrészt létrejöhet egy szakmai bizottság, amely az emlékhely tekintetében merészebb terveket alkothat, hogy “alkalmassá tegyék Székesfehérvárt világi és szakrális jelképek, valamint ereklyék ideiglenes vagy végleges elhelyezésére”.

A polgármester elmondta, a városnak régóta szüksége lenne egy multifunkciós rendezvénycsarnokra, amely igényt a kormány befogadta. A tervezési költségeket a kormány beépíti a jövő évi országos költségvetésbe – tette hozzá.

Cser-Palkovics András közölte: az önkormányzat az idén döntést hoz arról, hogy a létesítmény hová és milyen feltételek mellett épüljön meg, elsődleges szempont lesz a jó megközelíthetőség, így a sztráda vagy az elkerülő út környéke “érintett lehet”. Kitért arra, a csarnok esetében a jégkorong azért lett elsődleges szempont, mert jelenleg az osztrák bajnokságban szereplő felnőtt együttes képes arra, hogy évi 30-35 meccsen, találkozónként legalább háromezer embert “bevigyen”, és a jégfelületre bármilyen más sportfelület könnyen telepíthető.

A Sóstói Stadion fejlesztése kapcsán a polgármester elmondta: azt olyan létesítménnyé kívánják fejleszteni, amely egyéb rendezvények lebonyolítására is alkalmas lesz. Hozzátette, hogy a fejlesztési források hozzárendelése a következő hetekben várható.

Cser-Palkovics András a város jövője szempontjából kiemelten fontosnak nevezte az önálló műszaki főiskola megteremtésére tett kormányzati ígéretet, rámutatva arra: a jövő januári kormánydöntéssel olyan intézmény jöhet létre, amely “az erős ipar mellett erős műszaki képzést tesz lehetővé”.

A városvezető a 8-as út elkerülőjének harmadik üteméről elmondta: a mérnöki munkákra és a kivitelezésre kiírt közbeszerzések hamarosan lezárulnak. Mivel azokban 36 hónapos határidők szerepelnek, így az út 2014-15-re elkészülhet.

Brájer Éva két, a zárt kormányülésen született döntést jelentett be. A maroshegyi városrészen a következő 1-2 évben állami támogatással felújítják a Gárdonyi Géza művelődési házat, illetve a Dunafém-Maroshegy SE sporttelepén egy új műfüves sportpálya épülhet.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, a Szent István-emlékév alkalmából Székesfehérváron tartott kormányülésen bejelentette: a kormány erkölcsileg, politikailag és anyagilag is támogatja a korábban privatizált székesfehérvári erőműnek állami költségvetési forrásból történő visszavásárlását. Közölte, a kabinet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vezetésével tárgyalásokat kezdeményez a településsel a felszámolás alatt álló erőmű visszavásárlási összegének megállapítására.

A kormányfő szólt arról is, hamarosan közbeszerzési döntés várható a Székesfehérvárt elkerülő út építésének folytatásáról, emellett a Szent György kórház megkapja a korábban már megítélt 7,5 milliárd forintos fejlesztési támogatást és segítséget kap működési adósságának megszüntetésére.

Kiemelte továbbá, hogy a kormány bizottságot állít fel annak meghatározására, “milyen nagy ívű vállalásokat” tehet az ország a székesfehérvári nemzeti emlékhelyen az Aranybulla elfogadásának nyolcszázadik, illetve Szent István király halálának ezredik évfordulójára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik