Belföld

6 tipp ahhoz, hogy ne legyen rémálom a nyaralás

nyaralás (nyaralás)
nyaralás (nyaralás)

Íme, néhány dolog, amire fel kell készülniük azoknak, akik autós külföldi nyaralást terveznek.

Aki autóval indul külföldre nyaralni, annak nem elég, ha a bőröndöt bepakolja, és megtankolja a kocsit. Érdemes más téren is felkészülnie az utazásra, ha azt szeretné, hogy minden rendben legyen. A CIG Pannónia Biztosító szakértői gyűjtötték csokorba, mire figyeljünk.

Közlekedési szabályok

Az Európai Unión belül is eltérő szabályok vonatkozhatnak például a sebességhatárokra, a fényszórók nappali használatára, a láthatósági mellény vagy tűzoltó készülék meglétére stb., ezért a bírságok elkerülése érdekében célszerű az adott országra vonatkozó közlekedési szabályokról, szokásokról előre tájékozódni.

Zöldkártya

Az autó külföldi használatára is vonatkoznak bizonyos szabályok. Így például országhatáron kívüli használatához javasolt kiváltani a gépjármű felelősségbiztosítását igazoló zöldkártyát. (A biztosítók ezt ingyen kiállítják.) Az EU-n kívül vannak országok, ahová e nélkül az irat nélkül nem léphetünk be.

Ha nem a saját autónkkal megyünk

Ha a gépjármű nem saját tulajdonunkban van, vagy céges üzemeltetésű, akkor szükség lesz egy kölcsönadási szerződésre vagy egy meghatalmazásra, amely feljogosítja a vezetőt a gépjármű használatára, céges autók esetében pedig a határ átlépésére. Az írásos hozzájárulásnak a hatályos törvény szerint tartalmaznia kell a jármű használójának nevét, úti okmányának számát, a jármű rendszámát, alvázszámát, a forgalmi engedély jogosultjának nevét, aláírását, gazdasági társaság esetén annak cégszerű aláírását, valamint azt az időtartamot, amely alatt az országot a járművel elhagyhatja.

Biztosításunk is legyen

A mentés és külföldi kórházi kezelés költségei milliós nagyságrendűek is lehetnek. Ezért javasolják azt is, hogy kössünk megfelelő biztosítást még az utazás megkezdése előtt, amire már online is van lehetőség. A biztosítás kiválasztásakor pedig érdemes mérlegelni, milyen károk ellen, és milyen mértékben kívánjuk védeni magunkat.

Baj esetére

Ha külföldön ér minket közúti közlekedési baleset, akkor gyakorlatilag ugyanazt kell tennünk, mint Magyarországon: minél pontosabban kell kitölteni a baleseti bejelentőt. Bár az adatlap egész Európában egységes, nehézségeket okozhat, ha nem beszéljük az adott ország nyelvét. Ezen segíthet a kiegészítő segítségnyújtási (assistance) biztosítás. Aki ezt megköti, az számíthat arra, hogy a biztosító a külföldi javítást (esetleg a jármű hazafuvarozását) is segít megszervezni, és gondoskodik az utasok elszállásolásáról is a javítás időtartamára, illetve segít nekik továbbutazni vagy hazajutni.

Kárrendezés

A szakértő szerint egy külföldi balesetnél csak a szükségjavításokat végeztessük el az adott országban, a kárrendezési procedúrát viszont már itthon intézzük! A szükségjavításokról kiállított számlát a kárfelvételt követően a további javítás költségeivel együtt megtéríti a biztosító.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik