Belföld

Közokirat-hamisításon kapták Kocsis Máté apját

szavazó urna (szavazó urna, )
szavazó urna (szavazó urna, )

Közokirat-hamisítás miatt megrovásban részesítették a Fidesz kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté édesapját – írja az atlatszo.hu. Kocsis Sándor a település alpolgármestere maradt. sőt, perelni készül.

A történet a 2010-es választások előtt kezdődött, amikor is 30 választókorú állampolgárral gyarapodott az addig 90 fős Abaújlak lakosainak száma, mivel nyolc abaújlaki ingatlanba addig más Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településeken, főképpen Szikszón élő lakosokat jelentettek be.

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Az ügynek 31 gyanúsítottja volt, egyikük Kocsis Máténak, a Fidesz kommunikációs igazgatójának, Józsefváros polgármesterének édesapja. Kocsis öt személyt jelentett be az idősebb fia, Kocsis Gergely András tulajdonában lévő abaújlaki házba. A Völgy utca 16. szám alatti ház tulajdoni lapja szerint az ingatlant 1994-ben vásárolta Kocsis Máté, 2009. januárban lett a testvére tulajdona, ekkor szerzett rajta haszonélvezeti jogot édesapja. Az ügyészségi határozat megemlíti, hogy Kocsis Sándor a bűncselekmény elkövetését, a fiktív bejelentéseket elismerte.

Megrovást kaptak

2010. december 12-én a szikszói ügyészség megszüntette a rendőrségi nyomozást. A közokirat-hamisítás bűncselekményt elkövető személyeket megrovásban részesítette, úgy ítélte meg, cselekményük társadalomra való veszélyessége csekély, az idő múlása pedig szintén nem indokolja, hogy akár a legenyhébb büntetést is kiszabják – derül ki az atlatszo.hu cikkéből.

Megpróbáltuk elérni Kocsis Sándort, aki állítása szerint jelenleg is a település alpolgármestere. Kocsis Sándor kérdésünkre, hogy miért vett részt a fiktív bejelentésekben, azt mondta, erről a polgármestert kellene megkérdezni. Felvetésünkre, hogy a polgármester miért tudná jobban, hogy Kocsis Sándor miért vett részt az „akcióban”, ugyanazt ismételte el: a polgármestert kellene keresni kérdéseinkkel.

Kocsis apja a polgármesterre mutogat, aki lecsapja a telefont

Megkerestük a polgármestert, aki egyébként szintén részese volt az ügynek. Mint az Átlátszó cikkéből kiderül, Pollák István Zoltán 2010. szeptember 22–23-án, ugyanazokon a napokon, amikor Kocsis Sándor öt személyt jelentett be, három személyt fogadott be otthonába.

A polgármester arra a kérdésre, hogy miért vett részt ebben az ügyben Kocsis Sándor, kitérő választ adott, mint fogalmazott: azt ő nem tudja, hogy egy másik ember mit miért csinál. A polgármester újabb kérdésünkre, mely szerint annak fényében, hogy ő is “befogadott” három embert, kíván-e lemondani, határozott nemmel válaszolt, majd amikor megemlítettük neki a történtek etikai vonulatát, lerakta a telefont. Ismételt hívásunkkor annyit közölt: ne is kérdezzük tovább, mert nem kíván nyilatkozni.

Kocsis Máté édesapja becsületes állampolgár

Reagált a cikkre a Józsefvárosi Önkormányzat Kommunikációs Irodája is. Kocsis Máté önkormányzata közölte, Kocsis édesapja soha nem követett el semmilyen bűncselekményt, és minden ezzel ellentétes állítás miatt az érintett büntető- és polgári jogi eljárásokat fog kezdeményezni.

„Az említett történetben egyetlen bíróság sem hozott elmarasztaló ítéletet, a nyomozást megszüntették” – hangsúlyozzák közleményükben, egyben gratuláltak a cikk szerzőjének, hogy Kocsis Máté után „ráfordult” a polgármester családjára is.

„De felhívjuk a figyelmét, hogy Kocsis Sándor 67 éves, becsületes magyar állampolgár, aki soha nem állt bíróság előtt büntetőügyben, szemben sok, feleennyi idős baloldali politikussal” – tették hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik