Belföld

Egyre többen aggódnak a magyar demokráciáért

alaptörvény (alaptörvény)
alaptörvény (alaptörvény)

Az Európa Tanács után az Egyesült Államok is aggodalmát fejezte ki a magyar alkotmánymódosítás miatt. A csütörtöki Fidesz-székház-foglalás után szombaton újabb tüntetés készül Budapesten.

A módosítások közelebbi vizsgálatot és tudatosabb megfontolást érdemelnek, mert veszélyeztethetik az intézményi függetlenséget, valamint a fékeket és az ellensúlyokat, amelyek a demokratikus kormányzást fémjelzik – áll az amerikai külügyi szóvivő közleményében.

Az Egyesült Államok arra ösztönzi a magyar kormányt, biztosítsa, hogy az alkotmánymódosítások mérlegelésének folyamata tiszteletben tartsa a jogállamiságot és a bírósági felülvizsgálatot, nyitott legyen a magyar társadalom más érintettjeinek nézeteire, valamint, hogy továbbra is fogékony legyen az Európa Tanács Velencei Bizottságának szakértelmére – írta Victoria Nuland.


(Fotó: Kummer János)

Az Európa Tanács főtitkára szerdán szólitotta fel a magyar kormányt, hogy halassza el a jövő hétfőre tervezett alkotmánymódosítást. Thorbjorn Jagland, a strasbourgi székhelyű szervezet vezetője aggályosnak tartja az alkotmánymódosítás összeegyeztethetőségét a jogállamiság elvével. Szerinte a magyar kormány újra be akarja vezetni azokat az átmeneti intézkedéseket, amelyeket az Alkotmánybíróság megsemmisített. A Fidesz szerint félreértésről van szó.

Székházat foglaltak a fiatalok

Csütörtök délelőtt néhány tucatnyi tüntető elfoglalta a Fidesz Lendvay utcai székházát. A demonstrálók este 8-ig maradtak a helyszínen, majd a Lánchídon átvonultak Budára. A több száz fősre duzzadt tömeg az Alkotmánybíróság épületéhez ment, ahol felolvasták a követeléseiket, A fiatalok kijelentették, hogy akciójuk csak a kezdet volt, és tovább harcolnak.

Tüntetés lesz szombaton is

Szombatra délutánra „Az alkotmány nem játék” címmel szerveznek tüntetést civilek a budapesti Alkotmány utcába. A szervezők emlékeztettek arra, hogy ha az országgyűlés megszavazza a negyedik módosítást, akkor az alaptörvény ki fogja mondani többek között az egyetemi hallgatók röghöz kötésének, a hajléktalan emberek hatósági üldözésének lehetőségét, a gyermektelen párok kirekesztését a család fogalmából, de azt is, hogy a kormánytöbbség bármit beleírhat az alaptörvénybe, mert azt tartalmi szempontból az Alkotmánybíróság sem vizsgálhatja.

A szombati tüntetéshez közel harminc civil szervezet csatlakozott, többek között a Humán Platform, a Város Mindenkié, az Amnesty International Budapest, az Első Magyar Egyetemfoglalás, a Hálózat a Tanszabadságért és a Magyar Helsinki Bizottság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik