Belföld

Navracsics válaszolt a strasbourgi intőre

Navracsics Tibor (navracsics tibor)
Navracsics Tibor (navracsics tibor)

Levélben reagált az alkotmánymódosítással kapcsolatos aggályokra a miniszterelnök-helyettes.

Az Európa Tanács főtitkárának küldött csütörtöki keltezésű válaszlevélben Navracsics Tibor emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság tavaly decemberi döntésében nem tartalmi vizsgálat nyomán semmisítette meg az alaptörvényhez kapcsolódó, úgynevezett átmeneti rendelkezések egy részét, hanem mert azt állapította meg, hogy ezek a rendelkezések nem átmeneti jellegűek. Ennek nyomán most az alaptörvény-módosítási javaslatok e rendelkezéseknek az alaptörvénybe való beemelését célozzák.

A magyar miniszterelnök-helyettes a levélben pontról pontra részletesen kifejtette jogi érveit a módosítási javaslatok tartalma mellett. Jelezte azt is, hogy Thorbjorn Jagland ET-főtitkár rendelkezésére áll a további kérdések tisztázása érdekében.

Az Európa Tanács főtitkára szerdán az alkotmánymódosítás elhalasztására szólította fel a magyar kormányt, mert úgy véli, a tervezett változtatások ellentétesek a jogállamiság elvével.

A Fidesz szerint félreértésről van szó. Az alaptörvény negyedik módosítása miatt csütörtökön többtucatnyi tüntető rohamozta meg a Fidesz Lendvay utcai székházát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik