Belföld

Már csak az utca marad Alkotmány

Tüntetés (Tüntetés)
Tüntetés (Tüntetés)

Eddig közel harminc civil szervezet csatlakozott a szombati, „Az alkotmány nem játék”  tüntetéshez.

A tüntetést egy már eltörölt intézményről elnevezett közterületen, az Alkotmány utcában tartják szombat délután 3-tól. Mint a szervezők vélik, az alkotmánynak a demokratikus jogállam alapjaként kellene szolgálnia, de az azt felváltó alaptörvény már most sem tölti be ezt a feladatát.

„A Fidesz–KDNP negyedik alaptörvény-módosítása pedig végképp eltörli a hajdanvolt Magyar Köztársaság demokratikus alapjait. A módosításból következő intézkedések közvetve vagy közvetlenül minden állampolgárt érintenek. Ezért MI, civil jogvédő és érdekképviseleti szervezetek tiltakozunk az alaptörvény negyedik módosítása és kormánypártok jogfosztó politikája ellen” – olvasható a tüntetés felhívásában.

Emlékeztetnek, hogy ha az országgyűlés megszavazza az – alaptörvény-ellenes intézkedésekkel teletűzdelt – módosítást, az alaptörvény ki fogja mondani többek között az egyetemi hallgatók röghöz kötésének, a hajléktalan emberek hatósági üldözésének lehetőségét, a gyermektelen párok kirekesztését a család fogalmából, de azt is, hogy a kormánytöbbség bármit beleírhat az alaptörvénybe, mert azt tartalmi szempontból az Alkotmánybíróság sem vizsgálhatja.

„Egy alkotmány az ország és a benne élő emberek legfőbb közös dokumentuma kell, hogy legyen, nem pedig az aktuális kormánytöbbség büntetésre használt játékszere!” – írják.

A tüntetéshez közel harminc civil szervezet csatlakozott, többek között a Humán Platform, a Város Mindenkié, az Amnesty International Budapest, az Első Magyar Egyetemfoglalás, a Hálózat a Tanszabadságért és a Magyar Helsinki Bizottság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik