Belföld

Nincs már LMP-frakció a Fővárosi Közgyűlésben

Párbeszéd Magyarországért fővárosi közgyűlés (Kaltenbach Jenő, Somfai Ágnes, Hanzély Ákos )
Párbeszéd Magyarországért fővárosi közgyűlés (Kaltenbach Jenő, Somfai Ágnes, Hanzély Ákos )

Megszűntnek tekinti az LMP frakcióját a Fővárosi Közgyűlés, nem fogadták el a névváltoztatást.

A testület a Fidesz–KDNP és a Jobbik 21 igen szavazatával – az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért (PM) 12 ellenszavazata mellett – határozott így.

A képviselők egyúttal arról is döntöttek, hogy nem fogadják el Kaltenbach Jenőnek, az LMP frakcióvezetőjének bejelentését arról, hogy az LMP-frakció nevét Párbeszéd Magyarországért-frakcióra (PM ) változtatják.

A vitában Tarlós István főpolgármester jelezte: a vonatkozó előterjesztést a Városháza jogi szakértői készítették el.

Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője kiállt a PM frakciója mellett, és arra kérte a főpolgármestert, hogy tisztelje ellenfeleit, az ellenzéket. Felvetette, hogy a városvezető vajon ugyanilyen szigorúan járna-e el, ha a Jobbik képviselőcsoportjáról lenne szó.

Tarlós István úgy reagált, frakciót csak az alakíthat, aki a mandátumot szerzett jelölőszervezethez tartozik és legalább három tagja van. Mint mondta, a szervezet, vagyis az LMP nyilatkozata az irányadó, márpedig a párt írásban értesítette a közgyűlést a fővárosi frakció megszűnéséről. „Lehet dühöngeni, de a lényegen nem változtat” –– tette hozzá.

A vitában szót kapott Karácsony Gergely független országgyűlési képviselő, a PM politikusa. A politikus szerint akik 2010-ben az önkormányzati választásokon az LMP-re szavaztak, azok a három fővárosi képviselőre, s leginkább Jávor Benedekre, a PM társelnökére, az LMP akkori főpolgármester-jelöltjére szavaztak. Úgy vélte: nem befolyásolja a frakció működését, hogy tagjai egy másfajta politika mellett döntöttek.


(Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

Karácsony Gergely kijelentette: a közgyűlés „házhoz megy a pofonért”, a bíróság vissza fogja vonni a határozatot.

Tarlós István válaszában kiemelte: a három képviselő ugyanúgy a testületben marad, mindegy, minek a képviseletében, de a városvezetés ellen szavaz. Mint mondta, lehet vitatkozni arról, hogy személy szerint kire szavaztak a választók, de felhívta a figyelmet arra, hogy csak listáról lehetett bejutni a közgyűlésbe. Felvetette, hogy létezett-e olyan jelölőszervezet, hogy Párbeszéd Magyarországért. Ha nem, akkor a szervezeti és működési szabályzat egyértelmű.

Az LMP-t korábban megillető juttatások a PM képviselőinek már nem járnak, így mintegy 10 millió forintos költségvetési támogatástól esnek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik