Belföld

Enged a minisztérium a fogyatékkal élőknek

fogyatékos (fogyatékos, kerekesszék, tolókocsi, sérült, )
fogyatékos (fogyatékos, kerekesszék, tolókocsi, sérült, )

Rémhírezés után megállapodás.

„A fogyatékkal élő személynek a jövőben nincs szüksége láthatósági mellényre, mert a döntéshozók látják őket!” – ezzel a Soltész Miklóstól vett idézettel kezdi közleményét a CÉHálózat nevű civilszervezet.

Mint korábban írtuk, a hatvanhat fogyatékkal élők ellátására létrejött civil kezdeményezést összefogó CÉHálózat november elején jelezte: december ötödikére két-háromezer fős tüntetést szervez a Parlament elé. Ezzel tiltakozva az ellen, hogy az ország 2013-as költségvetéséből kimaradt egy nagyjából kétmilliárd forintos tétel, amely ötezer fogyatékkal élő magyar ellátását lenne hivatott finanszírozni.

Rémvád

A szervezet hiába küldött számos levelet az illetékes minisztériumnak, választ nem kapott, ezért döntött a demonstráció mellett. Emellett hetente négyszer láthatósági mellényt viselő csoportokat hoztak „látogatóba” az Országházba. Akciójának a „Nem vagyunk láthatatlan polgárok” címet adta CÉHálózat.

Cikkünk megjelenése után, múlt kedden közleményt adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság. Ebben egyebek mellett ez áll: „A szociális szolgáltatások területét érintő elvonásokról szóló hírek rémhírek, melyek kizárólag nem a terület nyugodt működését szem előtt tartók önző érdeke. A szférában dolgozók, illetve az ellátottak számára nyugodt körülmények, és megnyugtató támogatás kialakítására törekedett a kormány eddig is és ezt teszi a jövőben is.”

„Rémhírről szó sincs. A valóság tűnik rémisztőnek!” – ez volt a CÉHálózat másnapi viszonválasza.

Csupán felfüggesztve

E hét kedden aztán végre sikerült időt szakítani a személyes találkozóra is: Soltész Miklós, az Emberi Erőforrás Minisztérium Szociális, Család és Ifjúságügyi politikáért felelős államtitkára fogadta a CÉHálózat Egyesület elnökségét.

A civilek közleménye szerint a megbeszélésen Soltész „biztosította a jelenlévőket arról, hogy 2013-ban is rendelkezésre áll az a költségvetési forrás, mely a fogyatékkal élő személyeket ellátó civil szociális szolgáltatók nyugodt, megbízható működéséhez szükséges”.

Fülöp Attila család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkár pedig arra tett ígéretet, hogy „a normatív támogatást felváltó feladatfinanszírozás ellátásonkénti számszerűsített összege nem lesz kevesebb, sőt egyes ellátások tekintetében még magasabb összegű forrással is tervezhetnek jövőre a civilek”.

A CÉHálózat sajtóügyeit intéző Koós Anikó az FN24-nek azt mondta: „A hatvanhat civilszervezet fennmaradását biztosító parlamenti módosító elfogadásáig csupán felfüggesztjük a december ötökére tervezett demonstráció szervezését. Lefújásról csak akkor lehet szó, ha a Ház elfogadta az indítványt.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik