Belföld

Kinek kell a politikai közép?

Orbán és Bajnai (orbán viktor, bajnai gordon, )
Orbán és Bajnai (orbán viktor, bajnai gordon, )

Korai volt-e Bajnai visszatérése. Ki figyel a kormányfőre? Politológusi utózöngék.

A Századvég vezető elemzője szerint Orbán Viktor beszédének lényege a saját tábor megerősítése, az erő felmutatása volt. Az üzenetek nagy része a jobboldal törzsközönségének és a brüsszeli elitnek szólt. A kormányfőtől “hallottuk már ezt a hangot”, de a mostani erőteljesebb volt – tette hozzá Lánczi Tamás.

Szokatlanul korai Bajnai visszatérése

Szerinte Bajnai Gordon azért most tért vissza, hogy a kormány egyszerre legyen külső és belső nyomás alatt. Csak később dől el, ez mennyire volt jó vagy rossz döntés, az azonban bizonyos, hogy másfél évvel a választások előtt szokatlanul korai. Akár stratégiai hiba is lehet, mert ezzel lehetőséget ad ellenfeleinek, hogy “leamortizálják” politikai tőkéjét, amelyet eddig felhalmozott.

A Political Capital vezető elemzője szerint Orbán Viktor tartalmában, stílusában a tőle megszokott üzeneteket hangoztatta. Célcsoportja az az 1,2-1,5 milliós Fidesz-tábor, amit úgy tart egyben, hogy egy “idegenekből és nemzetellenesekből” álló ellenségképet fest fel, és velük szemben kormányát állítja szabadságharcos szerepbe.  Ez a hívein kívül túl nagy figyelmet aligha kelt – vélte Juhász Attila.

Nem várhatott tovább

A politológus szerint Bajnai Gordon gyakorlatlanságához képest jól felépített, határozott beszédet mondott, nem volt miniszterelnökként, hanem a jelenlegi kormány kihívójaként pozícionálta magát. Ő a választói közepet célozta és nem várhatott tovább, ha 2014-ben eséllyel kíván indulni, hiszen a választási regisztráció miatt már jövő nyáron kezdődhet a kampány.

Kéri László azt mondta, a most megalapított választói mozgalomban van fantázia, a csalódott jobb- és baloldali emberek is csatlakozhatnak hozzá. A politológus az ATV Egyenes Beszéd című műsorában közölte: nem emlékszik az elmúlt 10 évben ennyire jelentéktelen Orbán-beszédre. „Annyiszor hallottuk, hogy mennyire szemétláda az unió, hogy kellett volna valami új elem, de ez elmaradt.”

Bajnai jó helyen kapirgál

Kéri László úgy vélte: azt a jelentős tömeget, amely a választások óta otthagyta a Fideszt, egyik párt sem tudta felszívni, ők még mindig „középen kódorognak, a most alapított választói mozgalomban van fantázia, a csalódott jobb- és baloldali emberek is csatlakozhatnak hozzá. Bajnai Gordon jó helyen kapirgál, amikor azt mondja, több kell 2014-ben, mint a Fidesz megverése.

Bár Bajnai igyekezett integratív politikai célokat felvázolni, nemcsak a baloldal híveihez, hanem a kiábrándultakhoz és bizonytalanokhoz is szólt, mégis úgy tűnt, nem érzi át e kitalált szerepet – mondta az MNO-nak a Nézőpont intézet elemzője. Fodor Csaba szerint erőtlen volt beszéde, de sokan őt tartják a „legkisebb rossznak” a lehetséges miniszterelnök-jelöltek közül.

Bajnai nem tud szakítani a múlttal?

A baloldali egység viszont nem egyértelmű e kérdésben. A Gyurcsány-Bajnai korszakot elutasító LMP számára biztos felmorzsolódáshoz vezethet, míg a pozícióit erősítő Mesterházy Attila részéről taktikai hiba lenne idő előtt beállni Gyurcsány Ferenc volt gazdasági minisztere mögé, aki továbbra sem tisztázta saját kormányzati felelősségét.

Akárhogyan is nézzük az Együtt 2014 mozgalom egy választási párt, bárminek is nevezik az alapítói – mondta a Magyar Progresszív Intézet elemzője. Úgy tűnik, Bajnai Gordon nem fog az MSZP mögé beállni, de ebből még lehet szövetség is – tette hozzá Filippov Gábor. A volt miniszterelnök egyértelműen a kormányból kiábrándult szavazókat kívánja megszólítani.

Jobbik – elfogyott a szufla

A politikai elemző szerint a Jobbik tiltakozása egyértelműen csalódás volt, „egy nyugdíjaskoncertre emlékeztetett a Deák téri rendezvény”. Kifogyni látszik a lendület a radikális pártból – vélekedett Filippov, aki a békemenetről azt mondta: nem akar számháborúba bocsátkozni, de annyi biztos, hogy mind a kormánypárti, mind az ellenzéki rendezvényen tömegek vettek részt.

A Progresszív Intézet igazgatója a Közbeszédben ugyanakkor érthetőnek nevezte, hogy a Békemeneten többen voltak, mint például a Milla tüntetésén, hiszen egy párt által támogatott rendezvény sokkal könnyebben meg tud mozgatni tömegeket. Magyar Kornélia azt elismerte: nagy dolog, hogy Orbán még mindig utcára tud vinni ennyi embert.

A Fidesz-táborban a megszorítás sem számít

A Nézőpont Intézet szakmai vezetője szerint a Békementnél az a fontos, hogy ugyanolyan sokan mentek el, mint januárban vagy március 15-én. Ez azt jelenti, hogy “az az azóta eltelt időszak, költségvetési kiigazítás, IMF-tárgyalások nem csökkentették a résztvevők elszántságát” – nyilatkozta Mráz Ágoston Sámuel.

A Nézőpont elemzője szerint a baloldal mozgósító ereje mindig kicsi, hátrányban van a baloldal, de áttörésnek semmiképpen sem nevezné a mostani rendezvényt. „Bajnai megjelenése sem okozott új jelenséget, annyian voltak, mint egy korábbi Milla-rendezvényen” – nyilatkozta.

A politikai közepet Orbán elhagyta?

Orbán Viktor beszédéről Magyar Kornélia elmondta: az utóbbi fél évben Orbán Viktor a még meglévő szavazóit igyekszik egyben tartani, ezekkel a nem annyira békés, nem a középhez szóló, inkább radikális üzenetekkel. A politikai közepet a Fidesz és Orbán Viktor elhagyta – mondta. A Progresszív Intézet igazgatója úgy látja: az utóbbi időben erőteljesen szélre ment a Fidesz. Míg „Bajnai Gordon beszédében egyértelműen a politikai közepet célozta meg, okosan, hiszen ott vákuum van”.

Mráz ezzel nem értett egyet. Szerinte Orbán sok cölöpöt vert le és a korábbinál mérsékeltebb retorikát alkalmazott. Más európai országban ekkora tömegek a kormány politikája ellen tüntetve mennek ki az utcára, de most 400 ezren a kormány politikája mellett álltak ki – tette hozzá. Szerinte Bajnai Gordon egyértelműen izgult beszéde közben, hiszen ez az első politikai szerepvállalása, ráadásul az eddig mondottakhoz képest ez egy új szerep. Hiszen 2010-ben úgy búcsúzott, hogy nem politikus és nem akar a politikával foglalkozni.

Merre tovább MSZP?

Magyar Kornélia szerint az Együtt 2014 választói mozgalomban benne van egy pártnak az ígérete. Az lesz az érdekes, ha elkezdik mérni a támogatottságát, akkor honnan szív el szavazatokat, a DK, az MSZP és az LMP is veszélyben van. Mráz Ágoston egyetértett abban, hogy az Együtt 2014 mozgalomnak a legnagyobb ellenfele a szocialista párt. „Ez a bejelentés meghosszabbítja a baloldalon folyó belső küzdelmet, az Együtt 2014 és az MSZP között” – magyarázta. Magyar Kornélia közölte: jelen pillanatban az MSZP egy megkerülhetetlen szereplő, de hogy mi lesz fél év múlva, egy év múlva, nem tudni.

Félidőben: Bajnai – Orbán 38:22 vagy 30:32

A Medián szerint az „aktív elkötelezetlenek” jó része inkább ellenzéki beállítottságú. A közvélemény-kutató HVG-ben közölt legfrissebb felmérése szerint Bajnai Gordont egyre többen látnák szívesen „fontos politikai szerepben”. A 2009-2010-es „válságkormány” miniszterelnöke május óta rendre megelőzi Orbán Viktor jelenlegi kormányfőt. Bajnai megítélése az átlagosnál is jobb azon „várakozók” körében, akik „biztosan” vagy „valószínűleg” elmennének egy közeljövőben tartandó parlamenti választásra, de még nincs kedvenc pártjuk. Ők akár a következő választást is eldönthetik – 13 százalékos arányuk egymillióst jóval meghaladó tömeget jelent – emlékeztetett a Medián.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik