Belföld

Félidőben: Bajnai – Orbán 38:22 vagy 30:32

orbán viktor (orbán viktor, )
orbán viktor (orbán viktor, )

A Medián szerint az „aktív elkötelezetlenek” jó része inkább ellenzéki beállítottságú.

A közvélemény-kutató HVG-ben közölt legfrissebb felmérése szerint Bajnai Gordont egyre többen látnák szívesen „fontos politikai szerepben”. A 2009-2010-es „válságkormány” miniszterelnöke május óta rendre megelőzi Orbán Viktor jelenlegi kormányfőt. Bajnai megítélése az átlagosnál is jobb azon „várakozók” körében, akik „biztosan” vagy „valószínűleg” elmennének egy közeljövőben tartandó parlamenti választásra, de még nincs kedvenc pártjuk. Ők akár a következő választást is eldönthetik – 13 százalékos arányuk egymillióst jóval meghaladó tömeget jelent – emlékeztet a Medián.

A volt miniszterelnök támogatottsága e körben hosszabb ideje megközelíti vagy – mint legutóbb a múlt hónapban – eléri a 40 százalékot, és ezzel a népszerűségi rangsorban csak Áder János köztársasági elnök előzi meg.

Az „aktív elkötelezetlenek” jó része a jelek szerint ellenzéki beállítottságú.

Náluk egy 100 fokú skálán a 2012. január és szeptember közötti átlag alapján a volt kormányfő a listavezető.

  1. Bajnai Gordon – 38 %)
  2. Mesterházy Attila (MSZP-elnök) – 31%
  3. Pokorni Zoltán (Fidesz alelnök), Karácsony Gergely (LMP), Schiffer András (LMP) – 30%
  4. Kósa Lajos (Fidesz ügyvezető alelnök) – 23%
  5. Orbán Viktor (miniszter- és pártelnök) – 22%
  6. Vona Gábor (Jobbik-elnök) – 18 %
  7. Gyurcsány Ferenc DK-elnök – 14 %

Az úgynevezett „többiek körében” (akik nem vagy valószínűleg nem szavaznak, illetve van pártpreferenciájuk) átalakul az erősorrend. Náluk a hasonló mérés fideszes fölényt hoz.

  1. Pokorni Zoltán – 34%
  2. Orbán Viktor, Kósa Lajos – 32%
  3. Karácsony Gergely – 31%
  4. Bajnai Gordon – 30%
  5. Mesterházy Atilla, Schiffer András – 29%
  6. Vona Gábor – 26%
  7. Gyurcsány Ferenc – 17%

A Medián „gondolatkísérletként” nemcsak létező, hanem feltételezett pártok támogatottságát is mérte. 2012 második félévében elérte a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt azon aktív elkötelezetlenek aránya, akik, ha „Bajnai Gordon Haza és Haladás Alapítványa párttá alakulna”, minden más pártnál nagyobb valószínűséggel szavaznának rá. Ez az arány a teljes szavazókorú népesség körében is eléri a 3 százalékot. A Medián szerint hasonló támogatottságot érne el a Szolidaritás mozgalom is, ha önállóan, pártként indulna egy közeljövőben kiírandó választáson.

Bajnai Gordon egyébként több vezető értelmiségivel és gazdasági szakértővel új egyesületet hoz létre, amely a kereteit fogja jelenteni a volt miniszterelnök politikai tevékenységének. A Bajnai-stáb az Orbán-kormány vitatható teljesítményű gazdaságpolitikáját, különösen a közgazdászkörökben élesen bírált „matolcsyzmust” kívánja ellenpontozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik