Belföld

A Szabadság Napját ünnepelték

Október 23-án, Székesfehérváron a Székesegyház 56-os emlékkeresztjénél közösen emlékezett a megyei és a városi önkormányzat.

Az ünnepségen Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere mondott beszédet, melyet követően az önkormányzatok, pártok, fegyveres testületek, történelmi egyházak és civil szervezetek koszorúzták meg a feszületet.

Az ünnepség a történelmi zászlók bevonulásával vette kezdetét, majd a Himnusz hangjai után a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Székesfehérvár polgármestere mondott ünnepi beszédet.Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviseletében dr. Cser-Palkovics András polgármester szólt a résztvevőkhöz. „Szerencsések vagyunk, mert vannak hőseink. Ők a mi hőseink, akik itt élnek köztünk és velünk mindannyian az élő emlékezetben. És nem csak élnek, szólnak is. Ma is beszélnek hozzánk. A bátorság monumentális kolosszusaiként fölénk magasodva arra tanítanak, hogyan kell viselkednünk az igazságért folytatott harcban. Hogy nem szabad engednünk, amikor egy nagyobb hatalom olyat kér tőlünk, ami teljesíthetetlen! Hogy nem szabad engednünk a magyarság értékeiből, ötvenhatos hőseink szívünkbe égetett üzenetéből, hogy mernünk kell tenni, bátornak kell lenni és minden csata megnyerhető!” – mondta megemlékező beszédében dr. Cser-Palkovics András, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy közeledik az Emlékév, amely Székesfehérvár egész nemzetre kiterjedő üzeneteképp ugyanúgy erősítheti a közösség erejét, mint ötvenhatos hőseink cselekedete. „Múltunk mellett a jelen szabadságára és a jövő lehetőségeire is büszkének kell lennünk, hiszen ez előttünk áll és rajtunk múlik.” – zárta köszöntőjét Székesfehérvár polgármestere.

„Az 56 évvel ezelõtti szabadságharcot nemcsak a megszálló katonák és tankok ellen, hanem magyar nemzet lelki szabadságáért is vívták elõdeink. A forradalmárok egy olyan szabad társadalomért küzdöttek, amelyet a bizalom és az összefogás tart össze. Napjainkban mi, 56 örökösei egy ilyen szabad, minden nehézséget átvészelõ társadalom létrehozásáért dolgozunk. 1956-ban sajnos még csak vágy volt, amely mára elérhetõ: magunknak kell döntenünk az ország sorsáról, magunknak kell választanunk ehhez szövetségest, és magunknak kell eldöntenünk, miért vagyunk hajlandók áldozatot vállalni.” – hangsúlyozta ünnepi beszédében Törõ Gábor.

A megemlékezés résztvevői közösen hallgatták meg „Jobbágy Károly: A rádió mellett” című versét, Krár Edina, a harmadik Versünnep győztesének előadásában. Ezt követően Magyarország kormánya nevében L. Simon László és Vargha Tamás államtitkárok, valamint az önkormányzatok, a pártok, a fegyveres testületek, a történelmi egyházak és civil szervezetek koszorúzták meg a feszületet.

A megemlékezést követően ünnepi gálaest kezdődött, ennek keretében a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke által odaítélt elismeréseket adta át Törő Gábor a Vörösmarty Színházban.

Dicséretében részesült Barabás János rendőr őrnagy, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon Fejér megye közbiztonságának javításáért kiemelt főelőadóként végzett kiváló, eredményes szakmai munkájáért, Egerszegi Zsuzsanna őrnagy, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon kiemelt főreferenseként végzett átlagon felüli munkájáért, Fehér Andor törzszászlós, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományában főügyeletesként végzett átlagon felüli munkájáért és Hujber Máté rendőr főtörzsőrmester, a Móri Rendőrkapitányságon Fejér megye közbiztonságának javításáért bűnügyi technikusként végzett kiemelkedő, eredményes szakmai munkájáért.

Dicséretben részesült Südi Mihály főtörzsőrmester, a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben nevelőként végzett kiemelkedő szakmai munkájáért és Vörösné Szalay Krisztina zászlós, a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben segédelőadóként végzett kiemelkedő szakmai munkájáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik