Belföld

Sukoró-ügy: Gyurcsány szerint nem volt bűncselekmény

Gyurcsany-Ferenc(210x140)(1).jpg (Gyurcsány Ferenc)
Gyurcsany-Ferenc(210x140)(1).jpg (Gyurcsány Ferenc)

A főügyészségi szóvivő szerint azonban nem bűncselekmény, hanem bizonyítottság hiányában szüntették meg a nyomozást.

Gyurcsány Ferenc csütörtöki, “Alávalók” című Facebook-bejegyzésében azt írta: kézhez kapta a főügyészség határozatát, amelyben arról értesítik, hogy az úgynevezett Sukoró-ügyben megszüntetik az ellene folytatott nyomozást. Utalt arra, a döntést a főügyészség a múlt héten jelentette be, arra hivatkozva, hogy a hivatali visszaélést bizonyítékok hiányában nem tudja megállapítani.

“A most megküldött hivatalos határozatban viszont nem ez áll” – közölte Gyurcsány Ferenc, idézve a határozat szövegét. E szerint a nyomozást a büntetőeljárásról szóló törvény 190. paragrafusa 1. bekezdésének “b” pontja alapján szüntetik meg, “mivel a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése és az eljárás folytatásától sem várható eredmény”.

Gyurcsány Ferenc szerint nemcsak Polt Péter legfőbb ügyész viselkedett “alávaló” módon, hanem a főügyészség is, és politikai “mószerolásba” kezdtek. Emiatt tisztességtelenek és alkalmatlanok is – írta, hozzátéve: megvizsgálja, miként vehet elégtételt a főügyészségen.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az MTI megkeresésére csütörtökön azt közölte: ha valakivel szemben a Gyurcsány Ferenc által is hivatkozott pont alapján szüntetik meg a nyomozást, az azt jelenti, hogy olyan egymásnak feszülő bizonyítékok vannak pró és kontra, hogy nem lehet egyértelműen állást foglalni, nem bizonyított a cselekmény, ezért szüntették meg bizonyítottság hiányában a nyomozást.

A büntetőeljárásról szóló törvény vonatkozó paragrafusa szerint az ügyész a nyomozást az a) pont szerint akkor szünteti meg, ha a cselekmény nem bűncselekmény, a b) pont szerint, ha a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásáról sem várható eredmény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik