Belföld

Gyurcsány: a Sukoró-ügy nincs befejezve

Gyurcsány Ferenc (gyurcsán ferenc, )
Gyurcsány Ferenc (gyurcsán ferenc, )

Kikelt magából a Facebookon a volt kormányfő. Feljelentője nem kommentál. A főügyész szerint nincs szó blamáról. Budai mossa a kezét.


(Fotó: Népszava)

Gyurcsány: Polt Péter „alávaló ember”

„Polt tartozik egy lemondással. Utána meg egy bocsánatkéréssel. Hamisan gyanúsított meg egy súlyos bűncselekménnyel, amelyet végül maga sem hisz. Alkalmatlan és tisztességtelen. Alávaló ember” – így kommentálta a Facebookon Gyurcsány Ferenc a hírt, miszerint a Központi Nyomozó Főügyészség bizonyítottság hiányában megszüntette az ellene folytatott nyomozást az úgynevezett Sukoró-ügyben.

Az egykori kormányfő szerint Polt megijedt, mert „tudta, hogy egy esetleges tárgyalás minden napja pokol lesz számára.” Gyurcsány így fogalmaz: „Vádlója lettem volna. Neki és ‘tartójának’, Orbán Viktornak és rendszerének.”

A volt miniszterelnök szerint Schiffer András hamisan vádolta meg. Gyurcsány az LMP-s politikusnak is üzent a Facebookon: „Nem kellene valamit mondanod, András? Vagy inkább lapogatod még egy kicsit Gaudi-Nagy hátát? Kompenzálsz? Kinek? Miért? De legyen világos: az ügy nincs befejezve. Sőt, csak most kezdődik igazán!”

A feljelentő nem kommentál

Schiffer András a Hír24-nek nem kívánta kommentálni az ügyészség döntését.

Az LMP-s politikus 2009. október 6-án tett feljelentést Gyurcsány Ferenc ellen. 2011. szeptember 12-én függesztette fel a parlament a volt kormányfő mentelmi jogát, majd 2011. október 3-án gyanúsítottként hallgatták ki a Központi Nyomozó Főügyészségen. Most Gyurcsány ügyében a nyomozás megszüntetését azzal indokolták, hogy nem lehetett egyértelműen bizonyítani a volt miniszterelnök szerepét a telekcseréről hozott döntésben.

Schiffer szerint az LMP az egyetlen párt, amelyik tartózkodik attól, hogy igazságszolgáltatási döntéseket kommentáljon. „Így volt ez akkor is, amikor Gyurcsány Ferencet meggyanúsították, és így van ez most is.”

Ügyvédként azt gondolja, sarlatán dolog egy olyan ügynek a kommentálása, amelynek az iratait nem ismeri.

Schiffer András szerint „egy biztos, az elmúlt 20 év kartellpártjainak nem érdeke a tisztánlátás”. „Egyetlen kérdés maradt: Budai Gyula mikor számol el? Nem csak erről az ügyről van szó. Ott van a kormányzati negyed, a Margit híd és még sorolhatnám. Nagyon sok olyan ügy van, amit a kormánybiztos vizsgált, és két év után sem látunk tisztábban.”

Budai: „Nem én tettem a feljelentést”

Az ATV kérdésére, hogy nem érzi-e ezt az ügyet egy újabb fiaskónak Budai Gyula, az elszámoltatási kormánybiztos elmondta: ebben az ügyben nem őt kell kérdezni, mert nem ő tette a feljelentést, hanem az LMP.

Nem blama

Nem érzi kellemetlen blamázsnak a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője, hogy a meggyanúsítás után megszüntették az eljárást Gyurcsány Ferenc ellen. Keresztes Imre főügyész a törvény előtti egyenlőségre és a törvényességre hivatkozott. „Azt gondolom, ez rendjén van” – nyilatkozta a Népszabadságnak.

A lapnak arra a kérdésére, hogy lesz-e, lehet-e következménye az ügyészi szervezeten belül az ügynek és eredmény(telenség)ének, a vádhatósági vezető azt mondta: az eset nem példa nélküli, hiszen a vádemelés nem azonos bizonyítottsági szint a gyanúsítással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik