Belföld

Átadták a Királykút Emlékházat

A felújítása elkészült, és adták a felsővárosi Királykút Emlékházat, amely hivatalosan is fogadja az egykori kútházra és ezzel együtt Székesfehérvár történetére kíváncsi látogatót

Ünnepség keretében adták át a Királykút Emlékházat, melybe már rég’ beleálmodta a kútház és a város történetének egy morzsányi kiállítását Siklósi Gyula régész, aki sajnos egészségi állapota miatt nem tudott megjelenni.

Arra a kérdésre, hogy van-e gazdája a városnak, egy ilyen átadáskor egyértelműen kiderül, hogy van – mondta ünnepi beszédében Cser-Palkovics András polgármester. Majd így folytatta: ha létezik olyan városrésze a városnak, amely ápolja, gondozza a hagyományait, és azt valóban örökségként éli meg, s az örökséggel járó felelősséggel viseltetik kötelezettségei iránt, akkor az Felsőváros.

Aki ebbe az épületbe belép, láthatja a több mint kétszáz éves kutat, a Királykút és felsőváros ásatásainak régészeti leleteit és emlékeit – említette Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke. Ünnepi beszédében kiemelte: a Királykút Emlékház önmagában is harmonikus, de ahogy meghúzódik az őt körülvevő modern épületek és családiházas területek között, az is harmóniát, nyugalmat sugall, s látogatói mindenképpen gazdagabbak lesznek.

A múlt emlékeivel gazdagodott a két választókerület találkozásánál, aki erre felé él. Emlékek a történelmi időkből, de emlékek jönnek elő a játszóteres korszakból, a könyvtár időszakából, és bizonyára vannak, akik az egykori műhelyre is visszaemlékezhetnek – mondta Deák Lajosné fideszes képviselő. Ahogy újjáépítettük ezt az ékszerdobozt, az példaértékű az emberi összefogásra és iránytű arra, hogy ezt folytatni kell – fejezte be a képviselő.

Heti rendszerességgel mintegy százötven ember ténykedik majd a Királykút Emlékházban: a két felsővárosi nyugdíjas klub, a felsővárosi legényegylet és a megyei építészkamara – sorolta Földi Zoltán kereszténydemokrata képviselő. A szellemi gazdagság itt van mellettünk, csak a fiók halálában szenved, ezért ki kell nyitni azokat a fiókokat, leporolni az emlékeket, életszerűvé tenni azokat, és nagyon hamar hozzánk fognak tartozni – hívta fel a figyelmet Földi Zoltán. Arra a kérdésre, hogy hol van a következő fiók így válaszolt a képviselő: nem szeretnék elébe menni a dolgoknak, de a sublót következő fiókjának a gombját már megfogtam, szeretném azt kinyitni, de tudom, hogy ahhoz sok-sok segítségre van szükség.

Valóban, Székesfehérváron a válság ellenére fiókok nyílnak, míg sok helyen intézmények bezárásáról beszélnek, addig itthon intézményeket adunk át: Hiemer-ház, Játékmúzeum, és a kemencék mellett a Királykút Emlékház.

Képek itt tölthetők le.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Interjú a lángos és a víz áráról, állami beavatkozásról és a kempingek felszámolásáról Járosi Tamással, a tihanyi Malackrumpli tulajdonosával, aki szerint a Balaton nem drága, sőt szezonális üdülőhelyként sokkal drágábbnak kéne lennie, nemrég mégis bejelentette, hogy ők egyelőre nem emelnek árat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.