Belföld

Átadták a Királykút Emlékházat

Nagy Zoltán
Nagy Zoltán

2012. 06. 17. 19:03

A felújítása elkészült, és adták a felsővárosi Királykút Emlékházat, amely hivatalosan is fogadja az egykori kútházra és ezzel együtt Székesfehérvár történetére kíváncsi látogatót

Ünnepség keretében adták át a Királykút Emlékházat, melybe már rég’ beleálmodta a kútház és a város történetének egy morzsányi kiállítását Siklósi Gyula régész, aki sajnos egészségi állapota miatt nem tudott megjelenni.

Arra a kérdésre, hogy van-e gazdája a városnak, egy ilyen átadáskor egyértelműen kiderül, hogy van – mondta ünnepi beszédében Cser-Palkovics András polgármester. Majd így folytatta: ha létezik olyan városrésze a városnak, amely ápolja, gondozza a hagyományait, és azt valóban örökségként éli meg, s az örökséggel járó felelősséggel viseltetik kötelezettségei iránt, akkor az Felsőváros.

Aki ebbe az épületbe belép, láthatja a több mint kétszáz éves kutat, a Királykút és felsőváros ásatásainak régészeti leleteit és emlékeit – említette Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke. Ünnepi beszédében kiemelte: a Királykút Emlékház önmagában is harmonikus, de ahogy meghúzódik az őt körülvevő modern épületek és családiházas területek között, az is harmóniát, nyugalmat sugall, s látogatói mindenképpen gazdagabbak lesznek.

A múlt emlékeivel gazdagodott a két választókerület találkozásánál, aki erre felé él. Emlékek a történelmi időkből, de emlékek jönnek elő a játszóteres korszakból, a könyvtár időszakából, és bizonyára vannak, akik az egykori műhelyre is visszaemlékezhetnek – mondta Deák Lajosné fideszes képviselő. Ahogy újjáépítettük ezt az ékszerdobozt, az példaértékű az emberi összefogásra és iránytű arra, hogy ezt folytatni kell – fejezte be a képviselő.

Heti rendszerességgel mintegy százötven ember ténykedik majd a Királykút Emlékházban: a két felsővárosi nyugdíjas klub, a felsővárosi legényegylet és a megyei építészkamara – sorolta Földi Zoltán kereszténydemokrata képviselő. A szellemi gazdagság itt van mellettünk, csak a fiók halálában szenved, ezért ki kell nyitni azokat a fiókokat, leporolni az emlékeket, életszerűvé tenni azokat, és nagyon hamar hozzánk fognak tartozni – hívta fel a figyelmet Földi Zoltán. Arra a kérdésre, hogy hol van a következő fiók így válaszolt a képviselő: nem szeretnék elébe menni a dolgoknak, de a sublót következő fiókjának a gombját már megfogtam, szeretném azt kinyitni, de tudom, hogy ahhoz sok-sok segítségre van szükség.

Valóban, Székesfehérváron a válság ellenére fiókok nyílnak, míg sok helyen intézmények bezárásáról beszélnek, addig itthon intézményeket adunk át: Hiemer-ház, Játékmúzeum, és a kemencék mellett a Királykút Emlékház.

Képek itt tölthetők le.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.