Belföld

Havi több ezerrel lehet több a telefonszámla

Hiába hangoztatják szakértők, hogy a kétforintos telefonadó csak pár száz forintos többletkiadást jelent, egyes díjcsomagok használói akár 4-5000 forinttal is többet fizethetnek havonta. Vagy nem. A felháborodásnál csak a homály nagyobb.

Pár száz helyett pár ezer

Az elmúlt egy hétben több helyen is elhangzott, hogy Matolcsy György újabb sarca néhány száz forintos pluszkiadást jelent majd az előfizetőknek.

Csakhogy vannak olyan csomagok, amelyeket eleve benne foglalt SMS-ekkel, illetve híváspercekkel árusítanak. Léteznek csomagok, amelyekhez 1000 SMS jár, ebben az esetben tehát kapásból kétezer forinttal emelkedik a havi számla, függetlenül attól, hogy valóban kihasználta-e az előfizető az ezres keretet. És akkor még egy percet sem telefonált a használó.

Kerestük az adót kiötlő Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy adjanak tájékoztatást a szinte mindenkit érintő részletkérdésekről, de egyelőre nem kaptunk válaszokat.

Nem is csoda, hogy a tárca hallgat: megkerestük a mobilszolgáltatókat is, de mindenütt az volt az első reakció, hogy fogalmuk sincs semmiről, a törvény nincs kidolgozva, nincsenek hatástanulmányok, ezért nem is kommentálják az adó tényét sem.

Annyit azonban megtudtunk, hogy egy nappal a bejelentés után éppen azért kezdeményeztek egyeztetést a szolgáltatók a tárcával, hogy felvilágosítsák Matolcsyt és embereit arról, mekkora károkat és galibákat okozhatnak ötletükkel.


Fotó: Northfoto

Lőttek a flottáknak?

A szolgáltatók szerint, a csomagok esetében, ha csak a ténylegesen felhasznált SMS-eket és perceket adóztatják meg, az hatalmas bürökratikus terhet fog jelenteni, kétsége pedig senkinek ne legyen afelől, hogy ennek árát megint csak az előfizetők fogják megfizetni.

A jellemzően cégek által használt telefonflottáknak is rendesen betehet az új adó. A jelenlegi elképzelések szerint megszűnik az ingyenes egymás közti telefonálás, illetve ahol például most még 10 forint egy flottaközi perc, az nyártól 12 lesz, vagyis ezen cégek telefonköltsége úgy nő 20 százalékkal, hogy semmiféle többletszolgáltatást nem vesznek igénybe.

Ez súlyos költségeket jelent a már most is a túlélésért küzdő, de a kormány által, szavakban rendre támogatott magyar kis- és közepes vállalkozásnak.

A mentőt talán igyen lehet hívni

Biztosnak tűnik viszont, hogy a segélyhívásokat, igen nagyvonalúan, nem akarja megadóztatni Matolcsy György, ám egyelőre erről sem kaptunk biztos információt a minisztériumtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik