Belföld

Egri önkormányzat:nincs tiltólistánk művészekről

24.hu
24.hu

2012. 04. 23. 14:23

Mint arról a Szeged24 hírt adott, Székhelyi József, egykori szegedi színházigazgató egyik előadását azért mondták le Egerben, mert rajta van egy tiltólistán.

Egy hivatalos dokumentum szerint Egerben politikai hovatartozás alapján is dönt a kulturális rendezvények fellépőiről a hevesi megyeszékhely önkormányzata. Az egriugyek.hu állításai szerint ennek is tudható be, hogy az egykori szegedi színházi direktor, Székhelyi József is a nemkívánatos művészek listáján szerepel. A most is Szegeden élő és dolgozó színészről tudható, hogy jó SZDSZ-es kapcsolatokkal rendelkezett, a liberális párt kongresszusain többször fel is szólalt.

Az fejleményekre reagálva Székhelyi József elmondta: “Olyan méltatlan ez az ügy a magyar művészeti élethez, hogy nem is akarok ezzel foglalkozni.” Az egri hírportál tudni véli, hogy más művészek előadását is le kellett mondani a városban, mivel ők is rajta vannak az állítólagos tiltólistán.

A Szeged24 megkereste az egri önkormányzat illetékeseit, akik nevében Zentai László, a városháza médiareferense cáfolta, hogy hivatalosan létezne olyan névsor, amely a nemkívánatos művészek neveit tartalmazná.

Nemkívánatos művészekről természetesen nincs és nem is készül lista Egerben, ez nem komoly felvetésként hangzott el a bizottsági ülésen. Fellépőkről, közreműködő művészekről nem szokás a Közgyűlés szakbizottságaiban tárgyalni, vagy dönteni. Az önkormányzati képviselők csupán egy konkrét ügyben fogalmaztak meg véleményt, melynek alapja az, hogy Eger alapvetően polgári gondolkodású város, s egyben érseki központ. A közgyűlés tagjai közül – állampolgári vélekedést képviselve – többen fogalmaztak meg olyan véleményt, hogy a nemzeti imádságot, a Himnuszt kiforgató színművész produkciója igen megosztó lehet a városban, főként egy, az önkormányzat által támogatott rendezvényen” – írja többek között válaszában Zentai.

Egyébként a bizottsági ülésen, és bárhol, ahol ez az eset beszélgetés témájává vált, nem Székhelyi József személye, nem művészi kvalitásainak megkérdőjelezése, hanem egy, a Himnuszból viccet csináló, a jó ízlést sértő, széles körben ismertté vált megnyilvánulása volt a középpontban” – folytatja a sajtóreferens. Itt kell megjegyezni, hogy az említett “átköltéstSzékhelyi az SZDSZ szegedi kongresszusán olvasta fel néhány éve, amely után a jobboldali sajtó élesen bírálta az akkori színházigazgatót.

Székhelyi arra a kérdésre, hogy tud-e még másokról, akik szerepelnek a tiltólistán, azt monta hogy nem, de reméli, hogy Leonard Bernstein vagy Yehudi Menuhin is szerepel rajta, ezért elég előkelő társulatba került. Ezzel finoman célzott arra, hogy a tiltásnak lehet némi antiszemita felhangja is. Erre utal az önkormányzat hivatalos válaszának utolsó bekezdése is.

Zentai ugyanis közleményében kitér arra, hogy Eger nem a kicsinyes „kultúrcenzúra” városa, ezért a kérdést az önkormányzat azonnal lezárta. “A város polgármestere kiállt például a Kepes György életműve előtt tisztelgő Kepes Intézet létrehozása mellett akkor, amikor az ellen egyes képviselők igen szélsőséges, politikai indíttatású véleményeket fogalmaztak meg” – írja befejezésül Zentai László.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.