Belföld

Egri önkormányzat:nincs tiltólistánk művészekről

Mint arról a Szeged24 hírt adott, Székhelyi József, egykori szegedi színházigazgató egyik előadását azért mondták le Egerben, mert rajta van egy tiltólistán.

Egy hivatalos dokumentum szerint Egerben politikai hovatartozás alapján is dönt a kulturális rendezvények fellépőiről a hevesi megyeszékhely önkormányzata. Az egriugyek.hu állításai szerint ennek is tudható be, hogy az egykori szegedi színházi direktor, Székhelyi József is a nemkívánatos művészek listáján szerepel. A most is Szegeden élő és dolgozó színészről tudható, hogy jó SZDSZ-es kapcsolatokkal rendelkezett, a liberális párt kongresszusain többször fel is szólalt.

Az fejleményekre reagálva Székhelyi József elmondta: “Olyan méltatlan ez az ügy a magyar művészeti élethez, hogy nem is akarok ezzel foglalkozni.” Az egri hírportál tudni véli, hogy más művészek előadását is le kellett mondani a városban, mivel ők is rajta vannak az állítólagos tiltólistán.

A Szeged24 megkereste az egri önkormányzat illetékeseit, akik nevében Zentai László, a városháza médiareferense cáfolta, hogy hivatalosan létezne olyan névsor, amely a nemkívánatos művészek neveit tartalmazná.

Nemkívánatos művészekről természetesen nincs és nem is készül lista Egerben, ez nem komoly felvetésként hangzott el a bizottsági ülésen. Fellépőkről, közreműködő művészekről nem szokás a Közgyűlés szakbizottságaiban tárgyalni, vagy dönteni. Az önkormányzati képviselők csupán egy konkrét ügyben fogalmaztak meg véleményt, melynek alapja az, hogy Eger alapvetően polgári gondolkodású város, s egyben érseki központ. A közgyűlés tagjai közül – állampolgári vélekedést képviselve – többen fogalmaztak meg olyan véleményt, hogy a nemzeti imádságot, a Himnuszt kiforgató színművész produkciója igen megosztó lehet a városban, főként egy, az önkormányzat által támogatott rendezvényen” – írja többek között válaszában Zentai.

Egyébként a bizottsági ülésen, és bárhol, ahol ez az eset beszélgetés témájává vált, nem Székhelyi József személye, nem művészi kvalitásainak megkérdőjelezése, hanem egy, a Himnuszból viccet csináló, a jó ízlést sértő, széles körben ismertté vált megnyilvánulása volt a középpontban” – folytatja a sajtóreferens. Itt kell megjegyezni, hogy az említett “átköltéstSzékhelyi az SZDSZ szegedi kongresszusán olvasta fel néhány éve, amely után a jobboldali sajtó élesen bírálta az akkori színházigazgatót.

Székhelyi arra a kérdésre, hogy tud-e még másokról, akik szerepelnek a tiltólistán, azt monta hogy nem, de reméli, hogy Leonard Bernstein vagy Yehudi Menuhin is szerepel rajta, ezért elég előkelő társulatba került. Ezzel finoman célzott arra, hogy a tiltásnak lehet némi antiszemita felhangja is. Erre utal az önkormányzat hivatalos válaszának utolsó bekezdése is.

Zentai ugyanis közleményében kitér arra, hogy Eger nem a kicsinyes „kultúrcenzúra” városa, ezért a kérdést az önkormányzat azonnal lezárta. “A város polgármestere kiállt például a Kepes György életműve előtt tisztelgő Kepes Intézet létrehozása mellett akkor, amikor az ellen egyes képviselők igen szélsőséges, politikai indíttatású véleményeket fogalmaztak meg” – írja befejezésül Zentai László.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik