Belföld

Drága a nem engedélyezett életmentés

Koponyatörésnél is elvárás lehet, hogy a sérült értesítse a biztosítóját?

Megjelent az első olyan békéltetői határozat, amely nevesített egy intézményt, mert a testület állásfoglalása ellenére nem volt hajlandó kiegyezni ügyfelével. Az ügyben per indulhat – írja az énpénzem.hu. A Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) azt ajánlotta a biztosítónak, hogy fizesse meg utasbiztosítással rendelkező ügyfeleinek a balesetük miatt igénybevett sürgősségi ellátás számlával igazolt költségeit.

A panaszosok nyáron vétlenül szenvedtek motorbalesetet Ausztriában. A balesetet okozó traktoros azonnal mentőt hívott. A sérülteket (egyiküknek nyílt koponyatörése volt) a klagenfurti kórházba vitték. A biztosító a kártérítésnél a tényleges összeg töredékét fizette csak ki, arra hivatkozva, hogy ügyfelei nem szereztek engedélyt a sürgősségi egészségügyi ellátásra.

A PBT szerint azonban a bejelentési kötelezettségnek a panaszosok eleget tettek, hiszen három napon belül telefonon jelentkeztek, az a feltétel pedig teljesíthetetlen, hogy előzetes engedélyt kérjen valaki egy életmentő beavatkozáshoz. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a gazdasági portál információi szerint közérdekű keresettel érheti majd el, hogy az ügyfelek érdekeit súlyosan sértő kitétel kikerüljön a szerződési feltételek közül.

Mint korábban megírtuk, utasbiztosításoknál a konkrét módozat kiválasztásánál mindenképpen érdemes alaposan áttekinteni a szerződési feltételeket, főleg arra vonatkozóan, hogy a biztosítás mire terjed ki, és milyen összeghatárig nyújt fedezetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik