Belföld

Kamara: Sok panasz, kevés regisztráló

Szerda a kötelező kamarai regisztráció utolsó napja. A dunaújvárosi kamaránál a kötelezettek tíz százaléka jelentkezett eddig.

Az egyéni és társas vállalkozások számára a törvény március 1-jéig ad határidőt arra, hogy regisztráljanak a területileg illetékes kamaráknál. Dunaújvárosban a  négyezer regisztrációra kötelezettből mintegy ötszázan kérelmezték nyilvántartásba vételüket eddig– írja a Dunaújváros Online.

A vállalkozóknak március végéig ki kell fizetniük az 5 ezer forintos regisztrációs díjat, és ezt mostantól évente fizetniük kell.

Az utolsó héten komoly terhelést jelent számukra a regisztráció. Hétfőn 526 jelentkező volt. A jogalkotók későn döntöttek erről. Amikor a törvényt elfogadták még nem volt meg a regisztrációhoz szükséges számítógépes rendszerük, és csak január végén dőlt el kinek a programját fogadják el- tudta meg a Fehérvár24 Markovics Györgytől, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara titkárától.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz azzal, aki nem regisztrál időben, vagy egyáltalán nem akar regisztrálni, a titkár azt válaszolta: Hogy fel merik-e vállalni a jogalkotók a kései döntést, azt nem tudni. Ők március 31-től június végéig megkeresik azokat, akik nem regisztráltak, és figyelmeztetik őket. Akik nem kerülnek be a rendszerbe, azok feltehetően közbeszerzési eljárásokon és hazai pályázatokon nem indulhatnak majd. A regisztrációs díj pedig adótartozás módjára behajtható lesz.

Felháborírtónak tartják a vállalkozók a regisztrációs díj kivetését

Lapunk információja szerint többen sérelmezik, és felháborítónak tartják Dunaújvárosban a kötelező kamarai regisztrációt. Úgy érzik plusz adót vetett ki rájuk a kormány. Egy ott élő elmondta: 1995-től vállalkozó, öt éve egyre csökken a bevétele, azóta halmozza a tartozásait, és az egyre növekvő terhek mellett nem tartja jogosnak a regisztrációs díj bevezetését.

Van jó pár olyan kisvállalkozó, akinél ez volt az utolsó csepp a pohárban, és úgy döntött, hogy megszűnteti vállalkozását. Azonban regisztrációra kötelezettek azok a vállalkozások is, amelyek január 1-jén még működtek. Az újonnan indult vállalkozások pedig öt munkanapon belül kötelesek regisztrálni.

Fejér megyében csak Dunaújvárosban van külön városi kamara. Az előző Fidesz- kormány idején, 2000-ben vált önállóvá, amikor ez a megyei jogú városok számára lehetővé vált. A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét még nem értük el, így egész megyére vonatkozó adatot csak később tudunk közölni.

Kiknek nem kell regisztrálni?

Nem kell regisztrálniuk a fő tevékenységben agráriummal foglalkozó cégeknek, egyéni vállalkozásoknak, hacsak nincs más jellegű tevékenységet folytató vállalkozásuk. Továbbá az adószámmal rendelkező magánszemélyeknek, valamint az alapítványoknak, egyesületeknek, lakásszövetkezeteknek, illetve az egyéni vállalkozókról, egyéni cégekről szóló törvény hatálya alá nem tartozó magán-állatorvosi, ügyvédi, egyéni szabadalmi ügyvivői, közjegyzői és önálló bírósági végrehajtói tevékenységet végzőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik