Belföld

Egy asszony élete Schmitt kezében

Schmitt Pálnak komoly fejtörést okozhat, adjon-e kegyelmet a két év letöltendő fogházbüntetésre ítélt szülész-nőgyógyásznak.

A tervezett otthonszülés magyarországi meghonosításának úttörője egyszer már kérte a köztársasági elnöktől a kegyelmet, akkor hiába. Mostani újabb kérvényét viszont nemcsak magánemberek, közéleti szereplők és csaknem félszáz szervezet – köztük 23 nőegylet – támogatta, hanem a Fidesz és a KDNP is.

Ugyanakkor az ügyészség is ellentámadásba lendült, tíz nappal a jogerős ítélet után, három újabb vádat emelt a szülésznő ellen. Így a kormánypárti képviselők jelképes, de egyértelmű állásfoglalása már kevésbé jelenthet nagy dilemmát az államfőnek. Geréb Ágnes kérelme ráadásul csak jogerős elítélésére vonatkozik, egy újabb elmarasztalásra nem – emlékeztet a Népszava.

A lap szerint a “mosom kezeim” elve alapján a kormánypártok viselkedése is érthető; erre a forgatókönyvre utal az a körülmény is – Kiss Norbert, a KEH Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetőjének közlése szerint -, hogy a képviselők és civilek kérelme jogilag semmit nem ér, mivel egyikük sem érintett az ügyben.

Geréb Ágnes egy, a jogerős ítélet után nyilvánosságra hozott filmben azt mondta, azért nem hagyják dolgozni, mert ha ugyanúgy dolgozik, mint eddig, azzal azt is be kéne látni, hogy a statisztikája „sokkal jobb, mint bármelyik másik kórházé”. A Szabadon szülni, szabadnak születni… című 41 perces dokumentumfilmben a szülész-nőgyógyász részletesen beszámolt az ellene folyó eljárás anomáliáiról.

2002 óta, a múlt év végéig összesen egyébként 11 057 ember kért és 235 kapott kegyelmet. Ugyanakkor Tarnai Richárd (KDNP) lapunknak bizakodóan beszélt a kegyelmi kérvényükről. Azt mondta: “Lehet, hogy nagyképűség, de hát három országgyűlési képviselő kérése csak elég!” Azért nem indítanak aláírásgyűjtési hadjáratot, mert nem hiszi, “hogy ha még öten mellénk állnak, a köztársasági elnök még jobban megfontolja” a kérésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik