Belföld

Tarnai: Hárman elegen leszünk Schmitthez

Két KDNP-s frakciótársával arra kéri Schmitt Pált: kegyelmezzen meg a minap két év börtönre ítélt Geréb Ágnes szülésznőnek. Villáminterjú a kereszténydemokrata Tarnai Richárddal.

Honnan jött a kegyelmi kérvény támogatásának ötlete?

Jó néhányan társalogtunk a frakcióirodán, szóba került a téma, s kiderült, Michl József és Bús Balázs képviselőtársam velem együtt túlzottnak tartja a két év letöltendő börtönbüntetést. Azon nyomban eldöntöttük, hogy a köztársasági elnök úrhoz fordulunk.

A társalgás többi résztvevőjét miért nem vették be? Ők nem értettek egyet a kezdeményezéssel?

Nem, de ez nem is baj. Ahány képviselő, annyi vélemény.

Az akció előtt kértek engedélyt a saját vagy a fideszes frakcióvezetőtől?

Képviselőink teljes szabadsággal rendelkeznek. Ha valamit jónak tartunk, megtesszük. Ha nem, akkor nem. Nem kell engedélyt kérni a tetteinkhez.


Tarnai Richárd – Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Tegyük fel, hogy a köztársasági elnök – bárki legyen is az – kegyelmet ad. Csakhogy Geréb Ágnes ellen további számos bírósági eljárás zajlik. Ha következetes az igazságszolgáltatás, további számos alkalommal elítéli őt. Ez esetben önök ismét támogatják majd az épp aktuális kegyelemi kérvényt? Így lesz ez, míg világ a világ, s Geréb feketeszüléseket vezet?

Engem nagyon megrázott a korábbi tárgyalásokon, amikor láttam, hogy egy körülbelül ötvenkilós hölgyet láb-, kéz- és derékbilincsben vezetnek elő, épp úgy, mint egy többszörös emberöléssel gyanúsított gazembert. Ez nem stimmel. A kényszerintézkedésnek az a célja, hogy megvédje a társadalmat a bűnöző szökésétől. Geréb Ágnes esetében méltánytalan így eljárni, hiszen ő gyerekek, emberi életek világrahozatalában segített. Ő nem gyilkos, és nem súlyosan elítélendő cselekményekben vett részt. Szerintem adassék meg az otthonszülés lehetősége mindazoknak, akik így szeretnék a világra hozni gyermeküket. Egyébként utóbbi érdekében tavaly törvényt fogadtunk el.

Összekeverünk három ügyet. Először: Geréb Ágnes, bár eltiltották a hivatásától, illegális otthonszüléseket vezetett, melyek során több újszülött maradandó károsodást szenvedett, volt, aki meghalt közülük. Másodszor: kommandászati szakkérdés, hogy ésszerű-e vasra verni egy filigrán asszonyt. Harmadszor: eldöntendő, engedje-e az amúgy a még meg nem született magyarokért is felelősséggel tartozó állam az otthonszülést. Ön mixeli ezeket a kérdéseket.

Mert a tárgyaláson is szó esett mindről. Például arról, hogy kórházakban is történnek műhibák, letöltendő börtönbüntetés mégsem sújtott orvost az elmúlt húsz évben.

Na, tessék, ez volt a negyedik ügy.

Az élet rengeteg metszetből áll, összetettebb annál, hogy azt mondjuk, fekete vagy fehér, így azon se lepődjünk meg, hogy az ítélet is sok szempontból tevődött össze. Nem is kívánjuk kritizálni, elfogadjuk egy az egyben a bíróság döntését.

Na de épp az imént mondta, túlzottnak tartják a letöltendő két évet.

Egyedül ezt tartjuk eltúlzottnak.

Leragadtam ott, hogy ha Schmitt kegyelmez, a bíróság viszont legközelebb is elítél, önök ismét besorolnak-e a kegyelmi kérvény mögé.

Nem szeretnék a jövőre vonatkozó megállapítást tenni, hiszen a jövő nincs a kezünkben.

Bár végül is előfordulhat, hogy a független magyar bíróság meghallja a kormányzópárt és az államfő nem túl rejtett sugalmazását, és a békesség kedvéért felmenti azt az alig félmázsás asszonyt. De akkor inkább úgy kérdezem: amikor a kegyelmi kérvény mögé álltak, számoltak azzal, hogy ez egy soha véget nem érő történet lesz?

Nem, nem, nem, higgye el, abszolút egyszerű a történet. Nem törtük a fejünket következő lépésen, csak azt mondtuk, hogy bár egyikünk felesége sem otthon szült, és egyikünk sem elvakult Geréb-hívő, eltúlzott az ítélet. Lehet, ez egyesek szerint felelőtlenség, talán kissé forrófejűek vagyunk, de ha valamiről határozott véleményünk alakul ki, annak hangot adunk, országgyűlési képviselőként kötelességünk is ez.


Geréb Ágnes gyermekeivel – Fotó: MTI / Beliczay László

A „támogassuk-e a további kegyelmi kérvényeket” kérdést előbb-utóbb valószínűleg meg kell válaszolniuk. Talán pont a parlamentben, ellenzéki interpellációra.

Ez nem pártpolitikai kérdés, az egyes frakciókon belül is vita dúl az otthonszülésről. Ahány ember, annyiféle speciális vélemény. Ezért esett jól, hogy két képviselőtársam ugyanúgy gondolkodik, mint én.

Ha a bíróság a jövőben is rendre elmeszeli Geréb Ágnest, mi értelme az önök akciójának? Legföljebb az, hogy demonstrálja: milyen jó fejek, szinte liberálisok ezek a sokgyermekes kereszténydemokrata fiatalemberek.

Az ön kérdésében az van benne, hogy egy elérendő cél érdekében írtuk azt a levelet.

Nem így van?

Nincs semmi hátsó szándék. Komolyan!

Jól belelovalta magát.

Egyrészt azért beszélek ilyen vehemensen, mert szangvinikus alkat vagyok, másrészt, mert ezek azok a dolgok az életben, amikben érdemes állást foglalni, még akkor is, ha nem jár közvetlen haszonnal, sőt negatív következményeket hordoz.

Próbálják növelni a kérvénypárti politikusok táborát? Beballagnak, mondjuk, Orbán Viktorhoz, hogy „miniszterelnök úr, hívja már fel Pali bácsit”?

Lehet, hogy nagyképűség, de hát három országgyűlési képviselő kérése csak elég! Nem indítunk aláírásgyűjtési hadjáratot. Nem hiszem, hogy ha még öten mellénk állnak, a köztársasági elnök még jobban megfontolja a kérésünket.

Én konkrétan egy ember aláírására gondoltam. O-val kezdődik.

Nem tervezünk ilyesmit.

Amúgy beleférne a mindennapi kommunikációba, hogy odalépnek ezzel a miniszterelnökhöz?

Nem fogunk. Már megtettük, amit meg szerettük volna tenni.

Félszáz civil Gerébért
Február tizennegyedikén a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége (tiszteletbeli elnöke a fideszes országgyűlési képviselő Ékes Ilona) és a Semmelweis Mozgalom levélben kért kegyelmet Geréb Ágnesnek az államelnöktől.
A két szervezet leveléhez péntekig negyvenkilenc civilszervezet illetve magánszemély csatlakozott. A szervezők azt állítják, hogy további “több mint 250 magánszemély is jelezte csatlakozási szándékát”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik