Belföld

Így számol az MSZP

Hitlerezés, félelem, gyerekmunka - hétfői parlamenti előjáték. Sajtótájékoztattak az ellenzéki frakciók.

Az Orbán-kormány tervezte 320 milliárdos megszorítás a szocialisták szerint körülbelül 10 százalékkal csökkenti majd 2012-ben a reálbért – ezt közös sajtótájékoztatóján jelentette ki az MSZP-s Józsa István és Szanyi Tibor az Országházban.

Szanyi ezen túl azzal számol, hogy az IMF-tárgyalások következő, január tizedikén várható fordulójáig gyengülni fog a forint. A magyar kormány tárgyalási stratégiáját illusztrálandó a „meztelen felsőtesttel ugrunk a kaktuszbokorba” képpel élt Szanyi. Majd így fogalmazott: „a jegybank önállóságának, valamint a bíróságok függetlenségének megnyirbálása” miatt előfordulhat, hogy az IMF nem lesz hajlandó kedvezményes hitelt folyósítani Magyarországnak.

Szanyi a Financial Times szombati publicisztikáját idézte: „Az Orbán-kormány úgy ment az IMF-es tárgyalásokra, hogy előtte lábon lőtte magát.”

Fortélyos félelem

Józsa elvtárs (Szanyi nevezte őt így) búcsúzóul politikai terrort emlegetett. Amire precízen rímelt a következő sajtótájékoztatót tartó Molnár Csaba gondolata. A Demokratikus Koalíció (DK) frakcióvezetője a házszabály hétfőre tervezett módosítása kapcsán párhuzamot vont az Orbán-kormány és az 1933-as hitleri törvénykezés között. A DK szerint az úgynevezett kivételes és sürgős eljárás szentesítése után lehetőség nyílik arra, hogy „hajnali három vagy négy órakor vita nélkül akár új adótörvényt fogadjon el a Ház”, és a kormány gyakorlatilag az Országgyűlés megkerülésével, rendeleti úton vezesse az országot.

Molnár szerint „új állampárt alakul”. Mi több: „Az Orbán-rendszer alapja a mindent átszövő félelem.” A DK úgy véli, a Nagy Navarro Balázs-féle, a „saját egzisztenciát is kockára tevő” akciók kellenek a jelzett félelem lebontásához.

A DK három pontban foglalta össze a tennivalókat. Először: a „pártkatonák” (legfőbb ügyész, kúriaelnök, satöbbi) mandátuma nem tarthat tovább a „rezsim bukásánál”. Másodszor: betartandó az Alkotmány azon passzusa, miszerint „senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom kizárólagos megszerzésére”. Harmadszor: demokratikus nemzeti ellenállás szervezendő több ellenzéki párt és mozgalom részvételével a „diktatórikus törekvések ellen”.

Gyerekmunka

Hétfőn szavaz a Ház a köznevelési törvényről. A Demokratikus Koalíció képviselői bojkottálják a voksolást, a szocialisták pedig – Szanyiéktól tudjuk – a nem gombot nyomják majd.

Az MSZP-hez hasonlóan cselekszik a Lehet Más a Politika. A kilencéves Panka, és a hatodik életévét közelítő Ábel (pártgyerekek) fogta azt a táblát, melyen az LMP-s Osztolykán Ágnes sajtótájékoztatójának zanzáját foglalta össze a párt.

Eszerint. „Lesz: 40 %-kal kevesebb gimnazista, 11400 elbocsátott pedagógus és tömeges iskolabezárások. Nem lesz: Pedagógus-életpálya (hiányzik 381 milliárd), Óvodaépítések (hiányzik 230 milliárd), Esélyegyenlőség.”

Osztolykán Ágnes kijelentette, hogy „az LMP a demokratikus és esélyegyenlőséget biztosító iskola pártján áll”, ezért kezdettől fogva élesen ellenzi a „tekintélyelvű és esélymegvonó” köznevelési törvényt. A párt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a hetek óta a Kossuth téren demonstráló Hálózat a Tanszabadságért kérésének eleget téve név szerinti szavazást kezdeményezett a köznevelési törvényről. Továbbá három, zárószavazás előtti módosító javaslatot is benyújtott, ezek közül kettő a törvény esélymegvonó passzusainak törlésére irányul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik