Belföld

Lőttek a gólyabáloknak

A kormányzati rendeletek lehetetlenné teszik bármilyen nagyobb egyetemi rendezvény megtartását.

Valószínűleg el kell halasztani a nagyobb gólyabálokat – írja a Pécsi Stop nevű internetes lap. Az egyeztetések folyamatosak az Egyetem, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) és a szakhatóságok képviselői között, azonban a Lex-West-Balkán (Zenés táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló kormányrendelet) miatt az egyetemi helyszínek befogadóképességét olyan drasztikusan csökkentették, hogy ott nem lehet ezeket kivitelezni – tudatta a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata.Egy kormányhatározat miatt pedig (amely beszerzési stopot, valamint maradványtartási kötelezettséget ír elő a felsőoktatási intézményeknek) nem lehet külső helyszíneket igénybe venni.


Egyetemisták a Miskolci Egyetemi napokon
Fotó: MTI / Vajda János

 

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat nagyon sokat szigorodott. Az alapvető problémát az jelenti, hogy ennek megalkotói a közoktatási intézményeket mentesítették ugyan a rendelet hatálya alól, azonban ezt nem tették meg a felsőoktatási intézményekre vonatkozóan. Nem lehet tudni, hogy ez szándékosan alakult így vagy pusztán jogalkotói figyelmetlenségről van-e szó.

Az ÁOK aulája például 628 fős rendezvény lebonyolítására alkalmas az új szabályok miatt. Tavaly itt mind az ÁOK-ETK, mind a BTK-TTK 2500 fős gólyabált rendezett. A helyzetet tovább nehezíti, hogy azokat a városi helyszíneket – melyek már rendelkeznek ilyen rendezvénytartási engedéllyel – nem tudják igénybe venni, a költségvetési kormányrendelet ezt nem teszi lehetővé.

Mint az EHÖK írja: “Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az egyetemi hallgatóság túlnyomó többsége kiszoruljon a közösségi élet egyik meghatározó rendezvényéről. Az sem lehet opció, hogy a gólyabálok bejárata előtt akár 1000 hallgató várakozzon, hogy beengedik-e vagy sem a bál helyszínére. Továbbá nem tudjuk vállalni azt a tortúrát, hogy az éjszaka folyamán néhány tűzoltó számos rendőrrel számolja meg a báli ruhás szórakozni vágyókat, csak hogy mindenhol betartsuk a keretszámokat.

Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat megjegyezte: “Bízunk abban, hogy a fenti problémák felhívják a jogalkotók figyelmét arra, hogy a mostani szabályozás módosításra szorul, mivel az jelenlegi formájában megfojtja az ilyen jellegű helyi kulturális rendezvényeket mind egyetemi, mind városi tekintetben. Továbbá reméljük, hogy januártól az ígéreteknek megfelelően feloldásra kerül a beszerzési stopot és maradványtartást előíró kormányhatározat is.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik