Belföld

Mennyország tourist: a modern cégek a felhőbe költöznek

Mi kell ahhoz, hogy egy XXI. századi cég informatikáját felállítsuk? Szerver? Szoftverek? Weboldal? Email szolgáltató? Havi 1.500 Ft?

Az eddigi „bevált” modell szerint egy magát valamennyire is komolyan vevő cégnek egy saját domain név (www.acégneve.hu), weboldal, a domainhez kapcsolódó email címek, számítógép és szoftverek kellettek. Ezek üzemeltetésére szokásosan választottunk egy szolgáltatót, vagy ismerőst, akivel többé-kevésbé elégedettek vagyunk, de azért így is sok esetben több százezer Ft-ot költöttünk eddig arra, hogy a virtuális térben valahogyan megjelenjünk. Nos, ennek mostantól vége.

Mindent a böngészőből

A felhő egyszerre szerver, szoftver, weboldal, vállalati email és naptár, chat és konferenciaközpont. Segítségével amellett, hogy tervezhetővé – és egyben nevetségessé – válnak a cég informatikai költségei, kipipálhatjuk azt a sok esetben izzadságos és hátunk közepére sem kívánt feladatot, amit eddig azzal töltöttünk, hogy megértsük az informatikusunk mozaikszavait, döntéseket hozzunk olyan kérdésekben, amiknek jó, ha a felét értjük, illetve ezzel olyan költségeket vállaljunk be cégünk számára, melyek mostantól szinte teljes egészében indokolatlanok.
Az Office 365 szolgáltatással például kapunk egy teljes értékű, webböngészőn keresztül elérhető 25 gigabájtos vállalati email és naptár elérést, fájlszervert, céges weboldalt, web-alapú Office szoftvereket, céges chat és konferenciahívások lehetőségét. Egy magasabb csomagban a költségként elszámolható havidíjjal ugyanakkor egyben letudhatjuk valamennyi gépünkre a megszokott Office programcsomag (Word, Excel és Powerpoint, Outlook, OneNote, Publisher stb.) beszerzését is. A megfelelő csomagban ezt licencelve havidíjért használhatjuk ezeket és így gyakorlatilag a számítógéppel együtt vásárolt Windowson kívül – az egyes célszoftvereket leszámítva – semmilyen további szoftvervásárlás nem szükségeltetik.

Miért felhő?

A felhő-alapú szolgáltatás, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy minden céges adatunk fizikailag egy nagy, távoli szerverparkban lesz, így azok bárhol, bármikor, bármilyen eszközzel hozzáférhetők lesznek a számunkra. A szolgáltatás hozzáadott értéke ezen felül az, hogy ezen a távoli szerveren futó szoftvereket – azaz a Microsoft Office kiszolgáló alkalmazásokat – anélkül tudjuk használni, hogy azokat nekünk külön be kéne szereznünk. Mindezek mellett, ha már szerveren dolgozunk, az email és naptár mellett pár kattintással elkészíthetjük és publikálhatjuk saját vállalati weboldalunkat is, illetve cégünk munkatársaival gyakorlatilag valamennyi ma létező platformon – szöveg, hang, videó – enged kommunikálni a rendszer. Új munkatárs érkezésekor pár kattintással bevonható a virtuális munkahelyre, illetve az egyes jogosultságok, vállalati címlisták is egyszerűen kezelhetők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik