Belföld

Becsöngettek Hoffmannak és Orbánnak

Minden reggel nyolckor „becsöngetnek” Orbán Viktornak, Hoffmann Rózsának és a közoktatási törvényre hatással bíró politikusoknak. Egy szakmai szervezet így próbálja meg felhívni a figyelmet a készülő törvény súlyos hibáira.


Fotó: MTI / Beliczay László

Mint lapunkban többször is megírtuk, nemrégen hozták nyilvánosságra a köznevelési törvény koncepcióját (szeptember 28-án), majd két hétre rá (október 12-én) a törvény tervezetét. A társadalmi vitára az oktatási államtitkárság két hetet sem adott.

A törvény előkészületei már tavaly nyáron megkezdődtek, s Hoffmann Rózsáék állítása szerint volt mód korábban is véleményezni – szakmai fórumokon, az államtitkárság által kezdeményezett tárgyalásokon, és e-mailben – a dokumentumokat, a tapasztalat azonban azt mutatta, hogy a szakmai vélemények sorra leperegtek az egyre változó tervezetekről. Úgy tűnik, a terv lényegi elemi csak a gazdasági (forráskivonás, tankötelezettség satöbbi) és a belügyi (államosítás) tárca iránymutatásai alapján változtak.

Az Equity Méltányos Közoktatásért Egyesület is elküldte tavaly decemberben 27 oldalas, elsősorban a terv esélyteremtési, méltányossági hiányaira rámutató elemzését az államtitkárságának, de a koncepció végső változatára semmi hatása nem volt a javaslataiknak. Nemcsak az egyesület, de a beérkezett több száz észrevétel sem került nyilvánosságra azóta sem, így sorsuk a közvélemény számára megítélhetetlen maradt. Mint ahogy az is, hogy mennyiben épültek be a koncepcióba.

Az egyesület most elhatározta, hogy – eddigi negatív tapasztalataik ellenére – mégis tájékoztatni fogja az oktatási reformra alapvetően befolyást gyakorolni tudó politikusokat a dokumentum általuk – a méltányos közoktatás szempontjából – egyértelműen problémásnak tartott területeiről – mondta el Molnár Lajos elnökhelyettes a lapunknak.

„Leckénként” nyújtják át javaslataikat. Október 18-tól kezdve minden reggel 8 órakor „becsöngetnek” Orbán Viktor miniszterelnöknek, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás-miniszternek, Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárnak, Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárnak és Pokorni Zoltánnak, az Országgyűlés Oktatási, Tudományos és Kutatási Bizottságának elnökének. E-mail címükön reggelente egy-egy újabb rész landol a szervezet kritikai észrevételeiből. Már két leckét meg is kaptak a címzettek. Az egyesület emellett valamennyi javaslatát a határidő vége előtt elküldi az erre szolgáló e-mail címre is.


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A szervezet azt várja az akciótól, hogy javaslataikkal kapcsolatban érdemi vitára, majd a tervezet radikális módosítására kerüljön sor. Mint Molnár elmondta, azért döntöttek az akció mellett a negatív tapasztalataik ellenére, mert lassan már csak a civil nyomás, a különböző állampolgári eszközök (tüntetés, petíció, az uniós szervekhez fordulás) marad arra, hogy kifejezze véleményét a szakma a törvényben foglaltak tarthatatlanságáról. Úgy véli, hogy a kormány saját legitimációs bázisát ássa alá akkor, amikor a különböző intézkedéseinek előkészítéséből kizárja az adott szakmák képviselőit, az érdekvédőket, az állampolgárokat.

Mindannyiunk felelőssége tiltakozni a közoktatás átalakításának e romboló módja ellen. Nincs már sok időnk, mert hamarosan „kicsöngetnek”, és akkor már késő lesz, a hátrányos helyzetű gyermekeink jelenét és jövőjét lehetetlenítjük el. Ehhez pedig egyikünknek sincs joga – mondja Molnár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik