Belföld

Martonyi: sorsközösségben élünk a szlovákokkal

Martonyi és Dzurinda: két országot, két népet köt össze a Mária Valéria híd.

Martonyi János és Mikulás Dzurinda vasárnap a szlovákiai Párkányban találkozott abból az alkalomból, hogy tíz éve, 2001. október 11-én adták át a forgalomnak a Párkányt és Esztergomot összekötő hidat.

“Ez nemcsak magyar-szlovák, de egyben európai projekt is volt” – jelentette ki Martonyi a párkányi polgármesteri hivatal előtt elmondott ünnepi beszédében.  “A lerombolt híd az elkülönülést, az újjáépített híd a kapcsolat jelképet jelenti” hangoztatta a magyar diplomácia vezetője. Hangsúlyozta: a gazdasági kapcsolatok nagyon fontosak, de Magyarország számára az emberek közti kapcsolat a legfontosabb. “Ez azt jelenti, hogy egyetlen közösség vagyunk. Összekapcsolnak értékeink és érdekeink is, sorsközösségben élünk” – húzta alá Martonyi.

Dzurinda úgy fogalmazott, hogy “az anyagi hidakon kívül szellemi, kulturális hidakra is szükség van”. Példaként elmondta, hogy készül a közös történelmi olvasókönyv, amelyben fiatal magyar és szlovák történészek fejtik ki véleményüket egy-egy vitatott kérdésről.

Martonyi és Dzurinda a Mária Valéria híd közepén, a magyar-szlovák országhatáron találkozott, majd közösen megtekintette a Danubius Fluvius Pictorum című kiállítást. A híd korlátjaira szerelt kiállítás az egykori hidat, Párkányt, Esztergomot s természetesen a Dunát megörökítő képekből készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik