Belföld

Nemzetközi földrengés-gyakorlat Tolna megyében

Vegyi szennyezés- és gázszivárgás-elhárítás is szerepel a kétnapos gyakorlat programjában.

Nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlat kezdődött kedden Tolna megyében az európai uniós IRIS projekt részeként. A kétnapos gyakorlaton elsőként tesztelik a földrengés-szimulációs programok használhatóságát.

Az öt helyszínen tartott gyakorlat célja, hogy megmutassák, a katasztrófavédelem hogyan tudja hasznosítani a szoftverek által szolgáltatott információt a döntéseknél és a kutatásoknál – mondta Mácsai Antal ezredes, Tolna megyei katasztrófavédelmi igazgató.

A gyakorlat feltételezése szerint kedden kora reggel a Richter-skála szerinti 6,5-ös földrengés történt Tolna megyei epicentrummal; a földrengés nyomán megszakadt a kapcsolat Tamási és a szekszárdi Duna-híd térségével.

A katasztrófavédelemnek a Szent László hídról a Dunába zuhant autóroncsot és sérülteket kell kiemelnie, Pincehelyen a Prímagáz Zrt. gáztöltő állomásán gázszivárgást kell elhárítania, a Paks melletti Csámpán közúti baleset miatt vegyi szennyezés következett be, a paksi atomerőműben megkezdődik a blokkok vészleállítása.

A gyakorlat ideje alatt műholdak felvételeket készítenek Tolna megyéről, amelyeket a most tesztelt számítógépes program értékel. Az epicentrumadatok alapján meg lehet becsülni, hogy egyes épületek, műszaki létesítmények mennyire károsodtak, mikor várható az összedőlésük, mikor válnak járhatatlanná az utak. A katasztrófavédelem ennek alapján kezdheti a lakosság mentését.

Helmut Wenzel, az IRIS-projekt vezetője arról számolt be, hogy az 500 ember részvételével tartott gyakorlaton 12 európai országból, továbbá Japánból és az Egyesült Államokból érkezett szakemberek is dolgoznak. Mint mondta, azt a programot, amelyet most fejlesztettek ki, tíz éven belül valószínűleg az egész világon alkalmazni fogják.

A gyakorlattal párhuzamosan, hétfőn, háromnapos, nemzetközi katasztrófa-elhárítási konferencia kezdődött Budapesten, amelynek résztvevői szerdán a vörösiszap-katasztrófa helyszínét ismerik meg, illetve a szekszárdi terepgyakorlatot tekintik meg.

Az Európai Unió IRIS projektjének célja az ipari eredetű balesetek kockázatainak mérséklése. A 2008-ban indult négyéves projekt költségvetése Helmut Wenzel tájékoztatása szerint 30,5 millió euró, a Tolna megyei gyakorlat hárommillió euróba kerül, jelenleg 19 ország 41 szervezete, elsősorban jelentős ipari létesítmények vesznek benne részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik