Belföld

Republikon: már nincs alkotmányozó többség

A Fidesz elvesztette a kétharmados, alkotmányozásra feljogosító támogatását.

A Fidesz és az Orbán-kormány támogatottsága több mint hatéves mélyponton van, hasonló mértékű népszerűségvesztést csak a Gyurcsány-kormány szenvedett el a választást követő tíz hónapban – írja a Republikon Intézet. A jelenleg kormányzó Fidesz – bár magasabbról indult, mint bármelyik korábbi párt – tíz hónappal a választás után népszerűtlenebb, mint a Medgyessy Péter alatti MSZP volt.

Az 1998 és 2010 közötti kormányok közvélemény-kutatási eredményeit összevető gyorselemzés szerint a nyár óta tartó, szinte folyamatos, lassú apadás miatt márciusra a párt támogatottsága nem éri el a teljes választókorú népesség harmadát. Az ellenzéki pártok alacsony népszerűsége egyelőre segít elfedni ezt a tényt, a kormánytól elforduló választók egyelőre inkább a bizonytalanok táborát erősítik, de a tendencia nyilvánvaló: a Fideszt egyre kevesebb választó támogatja.

Az előző ciklusban a Fidesz-retorika visszatérő eleme volt a Gyurcsány-kormány legitimációjának kétségbe vonása a romló közvélemény-kutatási adatok alapján. Ha az Orbán-kormány következetes lenne, és a Gyurcsány-kormánnyal szemben megfogalmazott követelményt magára is alkalmazná, akkor ezt a 2006-2010 között megfogalmazott és alkalmazott legitimációs követelményt a jelen helyzetre is vonatkoztatná. Ez viszont azt jelenti, hogy a Fidesz alkotmányozási legitimációja erősen megkérdőjelezhetővé vált – írja a Republikon Intézet.

Az előző évhez képest láthatóan nőtt a pártválasztásukban bizonytalanok aránya. Ezt mérte a Századvég is, amely szerint a politikai erőviszonyokban jelentősebb változás egyelőre nem tapasztalható.

A Századvég március második felében végzett közvélemény-kutatása szerint 2011 tavaszán a választásokon való részvétel hajlandósága közel azonos a tavalyi év záró időszakával. Március végén a választókorúak 51 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson. 2010 vége óta a jellemzően 40 százalék fölötti tartományból 37 százalékra mérséklődött a Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség körében. Az MSZP szavazatszerző képessége továbbra is korlátozott, az elmúlt hónapokban nem tudta érdemben szélesíteni táborát (jelenleg 11 százalék), noha a bizonytalanok aránya nőtt.

Jelenleg a megkérdezettek 36 százaléka tartozik ez utóbbi körbe. Hasonló tendencia figyelhető meg a másik két ellenzéki párt esetében is: az LMP-t a felnőtt lakosság 6, a Jobbikot 8 százaléka támogatja. A rájuk jellemző növekedés még nem haladja meg a statisztikai hibahatárt.

A biztos szavazó pártválasztókat nézve továbbra is jelentős a Fidesz–KDNP előnye a második legerősebb MSZP-hez képest. A kormányzópártok ebben a dimenzióban 59 százalékon, a szocialisták 19 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 12 százaléka adná voksát a Jobbikra, 8 százalékuk az LMP-t juttatná a parlamentbe.

AJÁNLOTT LINK:

Kétharmadból egyharmad (Republikon)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik