Belföld

Negyedszer is nekifutnak Bödeháza választói

Először szavazategyenlőség, majd kétszer a túl sok betelepülő miatt lett érvénytelen a polgármester-választás.

Szép Zsuzsanna, a Zala megyei település körjegyzője azt mondta: az elmúlt egy hétben nem változott a település választópolgárainak száma, jelenleg 66-an szerepelnek állandó lakosként a névjegyzékben. Változott viszont a helyi választási bizottság összetétele, miután a legutóbbi, február 6-ai voksolás után mindenki lemondott, ezért új elnököt és tagokat választottak.

A kistelepülésen továbbra is a korábbi két független jelölt közül lehet választani, így nem kellett ismételten ajánlószelvényeket postázni és gyűjteni.

Bödeházán októberben szavazategyenlőség alakult ki a két független jelölt között, ezért január elején újabb szavazást tartottak, de addigra tömegesen jelentkeztek be a faluba. Miután ezzel érdemben befolyásolták a szavazás eredményét és annak tisztaságát, a helyi választási bizottság érvénytelenítette az eredményt, majd február 6-ra tűzte ki a szavazás megismétlését.

A harmadik voksolást azonban ismét érvénytelenítette a helyi, majd a területi választási bizottság, s végül a Zala Megyei Bíróság is, mert még mindig túl sokan szavaztak olyanok, akik valójában nem élnek a faluban. A kisközségben a voksolás kapcsán készült jegyzőkönyv tételesen igazolta, hogy 35 olyan állampolgár szerepelt a választói névjegyzékben, akik életvitelszerűen nem élnek az otthonukként megjelölt bödeházai lakcímen, s közülük 29-en szavaztak is.

Bödeházán a névjegyzékben szereplők adatai az elmúlt hónapokban folyamatosan változtak. Októberben 47-en voltak bejelentve, a januári választási fordulóra azonban már 84-en, míg a legutóbbi, február 6-ai voksolás idején 73 állandó lakosa volt a hetési tájegységben lévő kisközségnek.

A január 9-ei időközi választás kapcsán indult “fiktiválási” eljárás február elején lezárult, ennek az volt a célja, hogy kiszűrjék azokat, akik nem életvitelszerűen élnek a településen. A tömeges betelepülések miatt indult, a letenyei körjegyzőség által lefolytatott eljárás viszont nem állapított meg törvénysértést, így senkit nem kellett a bejelentett lakcíméről törölni.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság még a január 9-ei voksolás után közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomozást indított Bödeházán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik