Belföld

Orbán: alkotmányos újjászervezés és stabilitás kell

A miniszterelnök a médiatörvény külföldi kritikáját az ország elleni támadásnak nevezte.

Orbán Viktor miniszterelnök felszólalását az őszi parlamenti munka lezárásától folytatott kormányzati munka felsorolásával kezdte, pontosan számszerűsítve azt – jelentette a Policity tudósítója a helyszínről.

A miniszterelnök az európai uniós elnökséggel kapcsolatban kitért a médiatörvényt ért külföldi kritikákra. Véleménye szerint támadás érte “a demokratizmus irányába elkötelezett országunkat, tiszteletünket megsértve és önbecsülésünket figyelmen kívül hagyva“. A miniszterelnök kijelentette, a kormány senkitől sem fogadja el a kritikát, hiszen Brüsszel nem Moszkva. Mint elmondta, a magyarok a rendszerváltáskor maguk akartak demokráciát és szabadságot, nem azért, mert az elvárás lett volna.

A miniszterelnök közölte: vége az adathamisítás és a visszaélések korszakának, ezeknek az elkövetőit a nemzet megbüntette. Orbán szerint hasonló a mostani kormánnyal nem fog megtörténni, az ő kormányával nem fogják felmosni a padlót – tette hozzá.

Orbán Viktor megemlékezett a West Balkán-tragédiáról, és megígérte, hogy amilyen gyorsan csak lehet, a kormány és a belügyminiszter rendet tesz a szórakozóhelyeken.

A kormányfő elmondta, hogy az ország megújításának keretében a kormány vállalta, hogy az adórendszer-egyszerűsítés után senki sem járhat rosszabbul. Megalapozták a nyugdíjreformok fenntarthatóságát, bevezették, hogy a nők 40 éves munkaviszony után, életkortól függetlenül elmehessenek nyugdíjba, 3 éves lett a gyes, felállították a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, beruházásokat kezdtek meg Győrben – sorolta az eddig elkezdett folyamatokat.

A 21 éve képviselőként dolgozó Orbán Viktor önmagát optimistának nevezte, bár szerinte most a tét és a munka minden eddiginél nagyobb. Emellé társul egy feszített munkatempó. “Nem vagyunk és nem lehetünk hibátlanok, és lehet, hogy egy nyugalmasabb munkatempó mellett, az adósságtörlesztés nélkül más megoldást választottunk volna!” – mondta.

“Egyes kormányokat elsodort már a válság, mert homokba dugták a fejüket!” – a Fidesz hosszabb távú stabilitást akar, ennek érdekében helyez 250 milliárd forintot a költségvetésből az erre a célra rendelt alapba – jelentette be a kormányfő.

A miniszterelnök szerint az eddigi “hitelből mindent lehet” jelmondattal szemben ma a felelősség útjára kell lépnünk, ehhez pedig alkotmányos újraszervezésre van szükség. Mint mondta, meg kell tartani a tavasszal elnyert nemzeti egységet, de ehhez szükség van választói bölcsességre is. Kiemelte: szükség van a választók gyakoribb “meghallgatására”, utalva ezzel a nemzeti konzultációkra, illetve az általa példaként felhozott Új Széchenyi Tervre, amelyet minden településen be kell mutatni a vállalkozóknak.

Orbán úgy vélte, hogy a gazdaság újraszervezéséhez alkotmányos garanciákra van szükség, ehhez pedig az új alkotmánynak tartalmaznia kell ’56 igazságát, valamint 21. századi modernizációt.

Vona gárdamellényben

Vona Gábor, a Jobbik elnöke ismételten a Magyar Gárda mellényében jelent meg a Parlamentben, talán ezzel cáfolva a Jobbik ziláltságát.

Felszólalásában Orbán Viktor beszédéből a legnagyobb hiányosságnak azt nevezte, hogy egy szó sem esett a közbiztonságról. Enélkül pedig, szavai szerint, a rendszerváltás “második elsikkasztását” hajtják csak végre. Vona szerint a “cigányság elszaporodása” valódi probléma. A Jobbik elnöke a közép-európai sorstársakkal való összefogást és a keleti hatalmak befolyásának megakadályozását tanácsolta.

Schiffer: miből lesz 250 milliárd?

Az LMP frakcióvezetője felszólalásában először Vona beszédére reagált. Szerinte ugyanis a parlamenthez méltatlan, hogy valaki a nemzetiségek szaporulatát bírálja.

Az ökopolitikus a kormánytól azt kérdezte, hogy a 250 milliárdos stabilitási alapot miből fogja létrehozni, mi lesz a forrása, és milyen jellegű megszorításra készül, hogy ezt elérje?

Schiffer András úgy véli, hogy a kabinet nem kormányoz, mert nincsen programja, csak ígéretekkel bombázza a köztudatot.

Hozzátette, hogy az Európai Parlamentben senki nem támadta a magyar embereket, mindössze a septében összedobott médiatörvényt kritizálta.

Schiffer szerint az új egykulcsos adórendszerrel a 300 ezer forint alatti keresettel rendelkezők rosszabbul járnak. Rámutatott, hogy a kormány nem mond semmit a devizahitelesek megsegítését támogató eszközkezelőről, és nem látható az út az egymillió új munkahelyhez sem.

Mesterházy vs. Kövér

Mesterházy Attila beszédének kezdetén megsértette a Házszabályt Kövér László szerint, és felszólalását így csak a házelnök figyelmeztetése után kezdhette meg. Kövér közölte vele, hogyha továbbra is sértő megjegyzéseket tesz rá, megvonja tőle a szót.

Orbán beszédével kapcsolatban megjegyezte, hogy az abban elhangzottak nem konkrét cselekvési tervek voltak, és a miniszterelnök ismételten csak a megvalósítandó célokat sorolta fel.

Szavai szerint abban igaza van a miniszterelnöknek, hogy sokan várták a kétharmadot, mert egy ilyen többséggel hozzá lehet látni az ország rendbetételéhez, és a választópolgárok ebben hittek. Elhitték, hogy Orbán Viktor megfontoltabb és bölcsebb lett, így nyugodtan rábízható az ország irányítása. A választópolgárok azonban mindenben tévedtek. A miniszterelnök idősebb lett, de megfontoltabb nem – fogalmazott az MSZP elnöke.

A kétharmaddal kapcsolatban is mást kaptak, mint amit vártak – mondta Mesterházy. A kormány nem tesz semmit, és nem lehet mindig az elmúlt időszakra hivatkozni – vélte. A kormányzás nemcsak lehetőség, felelősség is. Az előző kormány egy kiszámítható, stabil gazdaságpolitikát hagyott mag után, és a poltikus nem érti, miért nem lehet az eddigieket folytatni.

A kormányfő médiatörvénnyel kapcsolatos megjegyzéseivel kapcsolatban megkérdezte, miért kell módosítani, ha eddig olyan sikeresen vertük vissza a külföldi támadásokat? Az alkotmánytervezettel kapcsolatban Mesetházy azt nem értette, miért kell változtatni rajta, ha azt a kormány megfontoltan kigondolta. Véleménye szerint ezek alapján is levonható a következtetés, hogy “csak a hatalomátvételre készültek, kormányzásra nem.”

Az utóbbi két beszédből tisztán látszik, a miniszterelnök vagy tényleg nem tudja, vagy nem meri beismerni, hogy 4 éven keresztül folyamatosan hazudott választópolgárainak – fogalmazott Mesterházy Attila. Megismételte: megszorításokra nem lenne szükség, ha folytatták volna az előző kormány gazdaságpolitikáját.

Orbán válaszolt

A miniszterelnök viszontválaszában reagált az ellenzéki frakcióvezetők felszólalásaira. Vona Gábornak elmondta, a kormány a közbiztonság javítására törekszik, ezt mutatja az is, hogy márciusban 1960 új rendőrt avatnak fel. Orbán elutasította bármely magyar ember értékének megkérdőjelezését: az Európai kultúrkör egyik fő ismérve, hogy nincsen fölösleges élet – mondta.

Schiffer András felszólalására reagálva a miniszterelnök elmondta, a 250 milliárdos stabilitási alap a költségvetésben van benne, így nem terveznek megszorításokat, vagy elvonásokat más szektorokból. A kormányfő szerint “osztályharcos” az a nézet, hogy az egykulcsos adórendszer, a gazdagok adórendszere lenne. Mint mondta, Magyarországnak sikeres emberekre van szüksége, akiket nem büntetni kell sikerességük miatt.

Orbán Viktor válaszolt Mesterházy Attilának is, akinek megkérdőjelezte bármiféle kritikáját, mivel amilyen helyzetben átvették az ország vezetését, az a kormányfő szerint az előző nyolc év szocialista kormányzásának a hibája. Hozzátette: az MSZP valamiért kényesen ragaszkodik a megszorításokhoz, holott ez nem igazi baloldali viselkedés. A miniszterelnök viszontválaszát úgy zárta, hogy az országban sok a gond, de a kétharmados többség rendelkezik csak a siker esélyével, ehhez pedig a Parlament támogatását kéri.

AJÁNLOTT LINK:

Élőben a Tisztelt Házból (Policity.eu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik