Belföld

Gondok a politikusokra szabott nyugdíjszabályokkal

Maguk döntöttek arról, hogy a "csúcson" visszavonulhatnak.

A kormány többek között takarékoskodna a kedvezményes nyugdíjazás szigorításával, noha a politikusok korai nyugdíjba vonulását rögzítő paragrafus most is része a hatályos jogszabálynak – mondta az [origo]-nak Csúcs Áron nyugdíjszakértő. Szerinte a politikusok kedvezménye másnak csak akkor jár, ha az egészségre fokozott terhelést jelentő munkakörben dolgozik, vagy ha munkáltatója kipótolja az idő előtti visszavonulás költségeit.

Csizmár Gábor korábbi szocialista országgyűlési képviselő az [origo]-nak azt mondta, “nem jó”, hogy léteznek a nyugdíjrendszerben olyan kedvezmények, mint a képviselőkre, polgármesterekre, de akár a fegyveres erőknél szolgálókra vonatkoznak, de történelmileg így alakult. Szerinte “nehéz lesz kivezetni a rendszerből ezeket a kedvezményeket”.

Gál Róbert Iván, a Tárki vezető kutatója szerint a politikusokra érvényes nyugdíjszabályokkal két probléma van: az egyik, hogy maguk hoznak döntést saját nyugdíjukról. A másik a “csúcson visszavonulni” elv, mivel elterjedt gyakorlat, hogy az emberek elérik legmagasabb keresetüket, pályájuk legmagasabb beosztásába kerülnek, és innen mennek nyugdíjba.

Szerinte korlátozni kellene a “csúcson visszavonulás” luxusát, mert nem tudjuk megengedni magunknak. Gál szerint szólhatnak érvek a parlamenti képviselők vagy szűkebb körben a kormánytagok különleges elbírálása mellett, de “csúcson visszavonulás” lehetőségét – ahogy a nagyvállalatoknál – a politikában is pozíciókhoz lehetne kötni.

AJÁNLOTT LINK:

Nehéz helyzetükre hivatkoznak a korai nyugdíjt választó expolitikusok (Origo)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik