Belföld

Páratlan tavasz elé néz az ország

22 éves vitára tehet pontot a Parlament az új Alkotmány megalkotásával.

Csaknem két hónapos szünet után közeledik a parlamenti munkakezdet. A 2011-es tavaszi ülésszak a tervek szerint február 14-én indul. A tavaszi parlamenti ülésszak legkiemelkedőbb eseményének az új alkotmány április 25-ei elfogadása ígérkezik.

A tervezett menetrend szerint az alkotmány szabályozási elveiről szóló új határozati javaslatról március elején szavaz az Országgyűlés, és az elfogadott határozatban rögzített alkotmánykoncepció alapján a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium készíti majd el körülbelül két hét alatt az új alaptörvény normaszövegének tervezetét. Ezt a tárca törvényjavaslatként benyújtja a parlamentnek, amely március 15-e után – alkotmányozó nemzetgyűlésként – kezdi el tárgyalni. Ennek során a Ház semmilyen más törvényjavaslattal nem foglalkozik majd – mondta Gulyás Gergely, a parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottságának fideszes alelnöke.

Magyarország új alkotmányát – ahogyan azt Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzet karácsonyi számában megjelent interjújában elmondta – április 25-én, húsvéthétfőn fogadja majd el a parlament, a törvény pedig 2012. január 1-jén lép hatályba.

Az új alkotmány szükségességéről a rendszerváltás, azaz 1989 óta vitáznak. Sokan ugyanis az 1949-ben elfogadott alaptörvényt egyszerűen csak “sztálinista alkotmánynak” tekintik, ezért szükségesnek tartják egy új megalkotását. Bár 1989 óta számos elemében módosították az ország alaptörvényét, az továbbra is az 1949. évi XX. törvény címet viseli.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik