Belföld

Orbán: az EU-elnökség megér egy kis kellemetlenséget

A kormányfő nem számít fővárosi dugókra az uniós delegációk miatt.

Orbán Viktor az EU-elnökség vezetőjeként a romastratégia és a népességfogyás megtárgyalását jelölte meg ismét legfőbb teendői között. A Blikknek adott interjúban a nyugat-európai körúton járt kormányfő fontos kérdésnek nevezte Európa energiaellátását, a kelet-európai energiafüggőség csökkentését is.

A miniszterelnök szerint több forrásból kell biztosítani az ország energiaszükségletét, mert ez kisebb egyoldalú függőséget jelent. A Nabucco gázvezeték a Fekete-tengertől szállítana gázt, ez keresztül menne Magyarországon, és érdekeltek vagyunk az AGRI (Azerbajdzsán, Grúzia, Románia gázszállító rendszer) együttműködésben is – mondta.

Orbán Viktor úgy látja, a jövő év első felében esedékes magyar EU-elnökség idején nem lesznek dugók Budapesten, a tárgyalások központja Gödöllőn lesz, a repülőtérről odamennek a küldöttségek. Néha persze elkerülhetetlen lesz, hogy Budapestre jöjjenek a delegációk, de ezt megpróbáljuk a lehető legkisebb mértékűre csökkenteni – mondta a miniszterelnök.

Az elkövetkező fél év nagy lehetőség, ezért érdemes egy kis kellemetlenséget elviselni. Az elnökség ugyanis növelheti Magyarország jó hírét – fogalmazott Orbán Viktor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik