Belföld

Kötelező: beugratós kérdések

Több biztosító is azzal borzolta a kedélyeket, hogy drágábban számol azoknak, akiknek fiatal felnőtt hozzátartozójuk van. A kézenfekvő megoldás, hogy nem valljuk be a gyereket, viszont rossz ötlet.

A többség online alkuszokon keresztül köti meg biztosítási szerződését, azonban ezeken a portálokon nem feltétlen derül ki, melyik biztosító milyen feltételek teljesülése miatt büntet vagy jutalmaz. Így például arról a kérdésről, hogy „van-e a családban 17-24 év közötti közeli hozzátartozó” csak akkor derül ki, melyik biztosító nem díjazza a gyerekes klienst, ha mind a két esettel számolva kalkulálunk. (Ha ezt megtesszük, akkor hamar világos lesz, melyik két cég nem rajong a fiatal jogsival rendelkező hozzátartozókért.) A biztosító egyébként bármit kérdezhet és kalkulálhat annak kiderítése érdekében, hogy megéri-e neki szerződni. A szerződésben valótlant állítani nem érdemes.

Az interneten kötött kötelező gépkocsi-biztosítás alkalmával sem ajánlatos hazudni, mert a biztosítók később, többmilliós, vagy akár tízmilliós pert is akaszthatnak a „hazugok” nyakába. Egy baleset során, ha a 17-24 év közötti gyerek okoz valaki másnak kárt, a biztosító kifizetné a károsultat, majd be fogja hajtani a károkozó ügyfélen díjarányosan a kárkülönbözetet, amennyiben a szerződéskötéskor letagadta a gyereket – nyilatkozta Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz cég kommunikációs vezetője.

Ugyanilyen – és nem könnyű vele egyet érteni -, az a kérdés is, hogy kíván-e 30 napnál hosszabb ideig külföldön tartózkodni a gépjárművével. Ebben az esetben talán még nehezebb kalkulálni mi a jó válasz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik