Gazdaság

Nyugdíjpénz: az a baj vele, hogy sokak számára szinte elérhetetlen

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Több problémát is azonosítottak a nyugdíjszakértők a jelenlegi nyugdíjmegtakarítási lehetőségek kapcsán a Nyugdíjszerviz adásában.

Az Országos Nyugdíjas Parlament elnöke, Karácsony Mihály például úgy látja, hogy:

  • a jelenlegi nyugdíjmegtakarítási lehetőségek nem elég ösztönzőek.

A fiatalok nem nagyon használják az öngondoskodás elemeit, az idősebb generációknak pedig csökken a részvételi hajlandósága.

  • Az öngondoskodási rendszer elsősorban a középgenerációt éri el és azokat, akik átlag feletti jövedelemmel rendelkeznek.

Emiatt pedig nagyon sok társadalmi réteg kerül bizonytalan helyzetbe.

Farkas András nyugdíjszakértő áttekintést adott arról, hogy jelenleg:

  • nyugdíjbiztosítással 420 ezer magyar polgár rendelkezik.

Ők valóban elsősorban a közép- és felsőosztály tagjai, és hasonló a befektetők jövedelemi helyzete a nyugdíj-előtakarékossági számláknál (nyesz) is.

  • Nyeszből 80-100 ezer létezik a mai Magyarországon.

A harmadik elem az önkéntes nyugdíjpénztári tagság (önypt).

  • Körülbelül 1 millió ember rendelkezik ma önypt-vel.

Csakhogy az önypt-tagok csak a felük fizeti rendszeresen a tagdíjat. Az önypt ugyanakkor a rendszerelem, amely tipikusan az alacsony keresetűeknek nyújt lehetőségeket – náluk azonban kulcskérdés lehet, van-e munkáltatói hozzájárulás is a megtakarításhoz. A munkáltaói hozzájárulás duplán jó lehet, mert arra szintén jár a 20 százalékos adóvisszatérítés (ami a megtakarítást gyarapítja), akárcsak az egyéni nyugdíjmegtakarítások után.

Farkas András megemlítette, az öngondoskodással kapcsolatos bizalmon hatalmas sebet ejtett a nyugdíjpénztárak (2010-es) beszántása. Úgy véli, már csak a bizalmi válság kezelése végett is szükség lenne reformokra, például arra, hogy a nyugdíjmegtakarítások utáni adóvisszatérítések 2016 óta változatlan plafonját (100 illetve 150 ezer forint megtakarítási formánként, összesen maximum 280 ezer forint) valorizálják (magyarul emeljék).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik