Tudomány

Ritka mélytengeri állatot sikerült levideózni

Rendkívül ritka fejlábút sikerült megörökíteni a Csendes-óceán mélyén – írja az IFLScience.

A videón az látható, ahogy az állat a kamera felé közeledve biolumineszcens karját kinyújtva kapaszkodik meg a készülékben.

A példány hamar rájöhetett, hogy a kamera nem zsákmány, így tovább is állt.

A felvételt a Nyugat-Ausztráliai Egyetem és a brit Kelpie Geosciences csapata készítette a Csendes-óceán középső részén. A videón egy Dana-kalmár (Taningia danae) látható, bár a faj akár 2,3 méter hosszúra is megnőhet, ezen egyed ennél jóval kisebb, 75 centiméteres volt. Heather Stewart, a Kelpie Geosciences munkatársa szerint az állat egy másik kameránál is próbálkozott, amely még részletesebb képsorokat rögzített.

A tintahal biolumineszcenciájáért fotofórák felelősek, ezek olyan speciális fénytermelő szervek, amelyek számos élőlényben megtalálhatók, leginkább a mélytengeri fajokban. A Dana-kalmár fotofórái a legnagyobbak az ismert állatvilágban.

Hogy a faj mire használja fénykibocsátó képességét, az nem teljesen tiszta, de a vezető elmélet szerint a préda elkábításához szükséges. A biolumineszcencia emellett a tájékozódásban vagy a párszerzésben is segíthet.

A szakértők viszonylag keveset tudnak erről a titokzatos fajról, mivel igen nehéz megfigyelni a példányait. Éppen ezért a hasonló felvételek tudományos szempontból rendkívül értékesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik