Belföld

Visszaállítanák a kétkezi munka becsületét

Iván Imre Krisztián
Iván Imre Krisztián

2010. 11. 11. 17:33

A tervek szerint 2012 szeptemberétől az új szakképzési rendszerben tanulhatnának a diákok.

Hároméves szakmunkásképzés bevezetését tervezi a kormány, ennek értelmében a tankötelezettség a mostani 18-ról 17 évre csökkenne – hangzott el a kormányszóvivői tájékoztatón. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kijelentette: a diákok végzettsége az esetek döntő többségében jelenleg nem felel meg a munkaerőpiac elvárásainak, a szakképzési idő pedig túl hosszú. Hozzátette: jelenleg a munkanélküliek és inaktívak táborában 900 ezer olyan ember van, akinek nincs semmilyen szakképzettsége. A képzési idő lerövidítése mellett a cél az, hogy a papír mellé valós szaktudás is társuljon, és hogy visszaállítsák a kétkezi munka becsületét.

2012 szeptemberétől – illetve kísérleti jelleggel néhol akár már a jövő tanévben – a német duális képzés mintájára átalakított szakképzést vezetnének be, amiben a hazánkat is piacul választott nagy német cégek részvételére is számítanak. Czomba Sándor beszélt arról is, hogy az eddigi 26 mellett 99 új szakmát felügyel majd a kereskedelmi és iparkamara.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár elmondta: a szakképző iskolák esetében a szakmára való felkészülés lesz az elsődleges, de redukált óraszámban civilizációs, idegen és anyanyelvi tárgyakat, valamint sportot is oktatnak majd. Hozzátette: a készülő köz- és felsőoktatási törvényben megteremtik annak a lehetőségét is a szakiskolát végzett tanulók számára, hogy a munka világában szerzett igazolt magas színvonalú tapasztalat részben egyenértékű legyen akár az érettségi vizsgával, így lehetőséget kapnának a továbbtanulásra a felsőoktatásban.

A KDNP-s politikus az oktatás leggyengébb láncszemének nevezte a jelenlegi szakképzést, amelynek problémái között megemlítette, hogy a szakiskolákat elkezdő diákok 20-30 százaléka az első két évben kiesik a szakképzésből, mert nem képes teljesíteni a követelményeket. Az államtitkár szerint ráadásul a szakmunkás-bizonyítvánnyal rendelkező fiatalok gyakorlati tudása rendkívül csekély, általános képzettségük, munkamoráljuk, kreativitásuk nagyon alacsony.

AJÁNLOTT LINK:

“Nem fognak bajlódni a szakmunkástanulókkal” – a német modell esélyei ([origo])

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.