Belföld

Összebilincselte magát két jobbikos

Rendőrök vittek el egy jobbikos önkormányzati képviselőt és szakértőjét a péntek reggeli képviselő-testületi ülésről Mohácson, miután egymáshoz bilincselték magukat - értesült az MTI helyi politikusoktól. Az FN megtalálta az egyik érintettet.

Az MTI információi szerint a péntek reggeli képviselő-testületi ülésen Szekó József (Fidesz-KDNP) mohácsi polgármester régi ellenlábasa, Németh Imre, a Jobbik helyi képviselőjének, Polgár Károlynak a tanácsadójaként jelent meg.

A polgármester felszólította Némethet, hogy távozzon az ülésteremből, erre ő összebilincselte magát Polgár Károllyal. Ezután vitték el a rendőrök őket. ”A Jobbik mohácsi vezetője, Polgár Károly próbált érvelni, hogy jelenlétem teljesen szabályos, de nem tudta meggyőzni a polgármestert. A rendőrök legalább 30-40 percig tanácstalanul várakoztak a városházán, időközben Mohács rendőrkapitánya is a helyszínre érkezett. A képviselővel már csak akkor kötöttük egymáshoz magunkat, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy engem el akarnak vezetni. Polgár Károlyt kétszer tízezer forintra büntették az ülésen, mondván, megsértette az ülés méltóságát, pedig ő csak ült a helyén, én meg csendben álltam mellette” – állítottai Németh Imre.

Már a rendőrségen

Lapunk a rendőrségen érte utol az ügy egyik érintettjét, Polgár Károlyt, aki elmondta, szakértőjét -szerinte – törvénytelenül akarták kiküldeni az ülésről, ezért műanyag gyorskötözővel egymáshoz láncolták magukat.

Részletekkel nem tudott szolgálni, mert épp ellátták a kézsebét, amelyet akkor szerzett, mikor elválasztották társától és egy hang megszólalt a telefonban Polgárnak címezve: “Én korrekt voltam magával, úgyhogy tegye le a telefont…”

Évek óta haragosok

Szekó József és Németh Imre évek óta haragosok, több jogi eljárást is kezdeményeztek egymás ellen. Viszonyuk akkor mérgesedett el, amikor a Duna-parti város vezetése nem annak a Mohácsi Trianon Társaságnak a pályaművét támogatta a tervezett Trianon-emlékmű felállítására, amelynek Németh Imre is tagja.

Németh azóta minden városi ünnepségen tüntet és közgyűlési üléseken is rendre megjelenik. Kettejük vitája nem csitul, a polgármestert a bíróság – mivel bizonyítottnak látta, hogy a városvezető két éve leköpte ellenfelét – az idén január közepén tettleges becsületsértésben bűnösnek mondta ki, és első fokon, nem jogerősen egy év próbára bocsátotta. Február 6-án újabb konfliktus támadt közöttük.

A Pécsi Újság internetes lap az esetről mohácsi forrásaira hivatkozva azt írta: Szekó József egy vállalkozó által vezetett autóban utazott, és amikor Németh Imre felismerte őt, körbeugrálta a lépésben haladó járművet és a mobiltelefonjával fényképezni kezdett. Szekó József azt mondta, hogy Németh neki is ugrott az autónak, s a kiérkező rendőrök a magatartása miatt eljárást indítottak ellene.

Szabálysértési eljárás

Mindkét személlyel szemben szabálysértési eljárás indult Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint. A mohácsi önkormányzat közleményében azt írta: „a polgármester kötelessége és felelőssége az ülés rendjének, méltóságának megőrzése, ezért a rendzavarókat hat alkalommal figyelmeztette, majd, miután rendbontó tevékenységüket nem hagyták abba, a képviselő-testület minősített többséggel hozott határozattal (12-ből 10 igen szavazattal) bírsággal sújtotta a rendbontó önkormányzati képviselőt. A dokumentumban kitérnek rá: a rend fenntartása érdekében rendőri intézkedést kértek.

A Jobbik pedig feljelentést tesz hivatali visszaélés, valamint az önkormányzati törvény megsértése miatt Szekó József (Fidesz-KDNP), Mohács polgármestere ellen. Schindl Anikó, a párt mohácsi alelnöke, önkormányzati képviselő az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a polgármester visszaélt hivatalával, a rendőrség pedig jogtalanul állította elő Polgár Károlyt és Németh Imrét. „Mohácson ismét csorbultak az emberi jogok, a szólásszabadság és a demokrácia. A nyilvános képviselő-testületi ülésen bárki részt vehet, így Németh Imrének, a Jobbik egyik szimpatizánsának is joga van hozzá” – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik