Belföld

A Fidesz vesztésre áll a weben

A Fidesz frakcióvezetőjének kedd délutáni bejelentése kiverte a biztosítékot a webkettő aktív felhasználóinak a körében. A fórumokon, közösségi oldalakon a bejegyzések többsége keményen bírálja az Alkotmánybíróság jogainak megkurtítására tett javaslatot. A Figyelőnet által megkérdezett politológus szerint nőhet a kormányellenes hangulat.

„Két fideszes beszélget a folyosón: – Te, mi nem az Alkotmányra tettünk esküt májusban? – Melyikre?”

Néhány órával Lázár János sajtótájékoztatója után olvastuk ezt a bejegyzést a Facebookon, ahol már saját csoportjuk van az Alkotmánybíróság jogainak csorbítása ellen tiltakozóknak.

Bár kedd este a kereskedelmi adók hírműsorainak szerkesztői sajátos logika szerint választották ki a nap húzó témáját (TV2: Kékestetőn esett a hó, RTL Klub: Elfogták a halálbrigád segítőit), ennek ellenére az Ab döntése és az arra adott fideszes válasz több ezer hozzászólást generált a világhálón.

A Brandmonitor segítségével megnéztük, hogy miként kommentálták a bejelentést a választópolgárok. Könnyítésképpen betettünk a keresőbe egy szűrőt, így csak azokat a véleményeket listáztuk ki, amelyekben szerepel az alkotmány vagy az Alkotmánybíróság kifejezés. Kedd délelőtt 10 órától éjfélig a vezető fórumokon, blogokon és a Facebookon 236 markáns véleménnyel találkoztunk.

A hangsúlyozottan nem reprezentatív kutatásunk végeredménye nem kedvez a kormánypárt imázsának. A véleményvezérek jelentős többsége, 73 százalék komoly aggodalmát fejezte ki a javaslatok miatt.

Volt, aki higgadtan próbálta emlékeztetni az embereket, mit mondott Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője, amikor a Bajnai-kormány vagyonadóval kapcsolatos törvényét megsemmisítette az Alkotmánybíróság. „…a kormány ne trükközzön és fogadja el, hogy az Alkotmánybíróság így döntött.”

A kommentek 23 százaléka ugyanakkor helyeselte a Fidesz törekvéseit. Egy felhasználó például szó szerint ezt írta: “ideje volt már rálépni az Ab tökére, elvégre nem őket választotta meg a nép, h mindenféle “láthatatlan alkotmány” alapján ők kormányozzanak a törvényes kormány helyett.”

A teljesség igénye nélkül néhány szó szerint közölt hozzászólás:


kormányt bátorító hozzászólás



“Tisztelt Miniszterelnök úr !Ismét be igazolódott az alkotmány bíróság legújabb döntésében ,korábban le írt véleményem. Addig sem ön sem a kormány sem a fidesz nem lesz eredményes míg az alkotmány bíróságban, ügyészségben,bíróságban, ügyvédi kamarákban, egybe vetve igazságszolgáltatásba vörösök ,vagy vörös felmenőkke…l bíró emberek ülnek.”

“HA az ellopott több 100 milliós végkielégítéseket csak úgy tudja visszaszerezni a kormány, hogy alkotmányt kell módosítania, TEGYE MEG, mert a lakosság többségének szemét nagyon csípik az ekkora összegű végkielégítések.”

“Virágszálam joga van 2/3.os többséggel alkotmányt módosítani? A felhatalmazás által szerzett törvényes jogát próbálod elvenni tőle Te kis diktátor palánta!!! :D:D”

“Azt a sötét buta sutyerák dumát! Még hogy a “szocializmust idéző módon kurtítja az AB jogköreit”! Ostoba bolsik! Hol volt a szocializmusban Alkotmánybíróság?”


kormányt bíráló hozzászólás



“Talán ideje lenne megfontolni az arányos választási rendszerre való áttérést, és akkor nem fordulhatna elő, hogy az ország kevesebb mint egyharmada kétharmados hatalmat ad egy olyan pártnak, amely lassan egyre kendőzetlenebbül megy szembe a demokratikus politikai kultúrával és hagyományokkal.”

“A parlamentben csak törvényeket hoznak. Ha módosítják az alkotmányt 2/3-al, akkor az is törvényes. A saját ízlésüknek megfelelően. Lesz@rják a te érdekeidet. Ez csak a látszat, hogy a te érdekedben teszik. Ezt jelenti a diktatúra.”

“Basszus, ezt nem hiszem el: A Fidesz korlátoná az Alkotmánybíróság hatáskörét”


“Arra mégis jó volt az Alkotmánybíróság, hogy 2008-ban szavazhass a vizitdíjról, hogy ne legyen ingatlanadó? Nem látták el akkor sem a funkciójukat? A Vezér egyszerűen szembesült azzal, hogy van még ebben az országban olyan közhatalmi testület, amely nincs a kormány fennhatósága alatt, úgyhogy most ki is húzzák alóluk a sámlit. Ennyi a történet.”


Csökkenhet a kormány népszerűsége

Kiszelly Zoltán politológus szerint némileg erősítheti az országban a kormányellenes hangulatot az Ab hatáskörének gyengítése, de ez valószínűleg nem csökkenti majd jelentősen a Fidesz szimpatizánsainak a számát.

Léteznek olyan, a kormánypárthoz eddig gyengén kötődő csoportok, amelyek kezdenek kiábrándulni az orbáni modellből, de ennek alapvetően gazdasági okai vannak. Ilyenek például a szegények, akiknek a kormányváltás nem hozta meg a várt „csodát”, a friss munkanélküliek, vagy éppen a devizahitelesek, akinek továbbra sem csökkent jelentősen a hitelük.

Kiszelly Zoltán szerint ők első körben a bizonytalanok táborát erősíthetik, és talán idővel új pártban láthatják meg a jövőjük jobbrafordulását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik