Belföld

Még a hópihék is beelőzték az alkotmányt

Az Alkotmánybíróság döntésére rekord idő alatt született kormánypárti reakción láthatóan a hazai sajtó is meghökkent, mert a sajtótermékek vagy nem tulajdonítottak nagy jelentőséget az ügynek, vagy fogalmuk sem volt, hogy miért számolnak be róla. Lapszemle.

Az Alkotmánybíróság keddi döntésére válaszul villámgyors reakciót adott a kormánypárt. Néhány órával a döntést követően a fideszes Lázár János törvénytervezetének indoklásában a taláros testületet már csak egy rendszerváltásonként hasznos, egyébként a törvényhozás munkáját bizonyos esetekben akadályozó testületként festette le.

Hópihék az alkotmány előtt

A tévéhíradók közül egyedül a közszolgálati híradó foglalkozott érdemben az üggyel. A kereskedelmi tévék előrevették a gyilkosságokat, karambolokat, vagy éppen az idei első hópelyheket.

Az RTL Klubbon a hatodik helyen, a hírműsor hatodik percében szerepel az Alkotmánybíróság döntésével és az arra adott kormánypárti válaszlépéssel foglalkozó hír. Megelőzte egy a ’halálbrigád’ kifejezéssel kissé megtévesztően operáló tudósítás, amely első blitzre a romagyilkosságokra asszociált, de a hírből később kiderült, hogy egy másik négyesgyilkossággal foglalkozott. A Magyar Nemzet itt már valószínűleg átkapcsolt, hiszen szerdán a romagyilkosságok segítőjének elfogásáról számolt be az ügy kapcsán, amit a Pest megyei kapitányság azonnal cáfolt.

Dobogós még egy háromtagú család halálát okozó tragikus karambol és egy béna sorozatrabló elfogása. Még mindig az alkotmányos átalakítás előtt szerepelt egy kácsi drogterjesztő família és egy segélykoncert híre. A hírek sorában a hatodik az RTL híradóban az Alkotmánybíróság döntése és a kemény kormánypárti válasz. A riport egyébként magában foglalta a döntés következményeit és az ellenzéki reakciókat is.

A TV2 hírműsorában még a top10 közé sem volt esélye bejutni a kormány első elbukott törvényjavaslatának és az annak áterőszakolását célzó alkotmánymódosításnak. A Tényekben a Kékesen lehullott első hópihék vitték a prímet, második helyen a már fentebb említett halálos családi karambol részleteit taglalták.

Harmadik helyre Jozef Rohács szlovák alvilági figura szabadon engedése látszott érdemesnek. Negyedik a sorban a felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtott nagymama, akinek gondatlanságából négyéves unokája a siófoki élményfürdő medencéjébe fulladt. Ötödik egy rendőrök által összevert férfi históriája.

A lebukott amatőr bankrabló sztorija itt a hatodik. A ferihegyi aszfalt beszakadás megért egy hetedik helyet. Nyolcadik helyen Stohl András drogbalesetének agóniája szerepelt. Kilencedik egy iskolai szexuális erőszak, a tízedik pedig Hunvald György gépparkja felújított Trabanttal és luxusautókkal. Így az Alkotmánybíróság jogait korlátozó kormánypárti javaslat a műsor utolsó 5 percében szerepelt és még itt is kissé bizonytalanul, csupán a hétfőn későeste elfogadott nyugdíjpénztárakról szóló hír mellékszálaként.

A vezető tévéhíradók közül egyedül a közszolgálati tévé hírműsora hozta első helyen az alkotmánybírósági döntést és a testület jogait nyirbáló kormánypárti javaslatot. Az m1 riportja beszámol a különadó bevezetésének Alkotmánybíróság által lehetségesnek tartott változatáról is. Az ellenzéki reakciókról is külön hír kapcsolódik az előzőhöz. A Tényeket leszámítva a tévéhíradók a korábban felvett óriási végkielégítésekről is beszámoltak és azt is hozzáfűzték, hogy a mostani törvény nem csupán ilyen esetekben, de például egy életen át foglalkoztatott tanárok elbocsájtásakor is elvenné a kétmillió forint feletti végkielégítéseket.

Fejjel lefelé lógó alkotmánybírák

A nyomtatott sajtó már némileg biztosabb volt a dolgában. Szinte minden fontosabb napilap címlapon foglalkozott a tegnapi nap alkotmányos fejleményeivel. A Népszava Az Alkotmánybíróságot is fejre állíthatja a Fidesz bosszúja címmel és a taláros testületet fejjel lefelé ábrázoló címlapfotóval tálalja a kormánypárti javaslatot. A cikk kiemeli, hogy a Lázár János-féle alkotmánymódosítás tulajdonképpen minden döntési jogot elvonhatna a testülettől, hiszen szinte minden törvénynek van költségvetést érintő része.

A szociáldemokrata napilap hozzáfűzi, hogy a benyújtott módosítás valószínűleg nem légből kapott volt, a Fidesz számított rá, hogy a törvényt elkaszálják. Beszámol továbbá arról a 22-es csapdájáról, hogy eddig éppen az AB döntötte el, mi az a kérdés, ami érinti a költségvetést. A lap publicisztikai rovatában Vajda János fülkeforradalmazik és Lázárt a cinizmus rekorderének aposztrofálja, az ellenérveket azonban inkább a címlapos anyag szolgáltatja.

A Magyar Nemzetnek sem kóser

A kormánypárti Magyar Nemzet Alkotmányellenes különadó címmel számol be az alkotmányos turbulenciáról, felsorolva az AB döntést, Lázár javaslatát és sommázva az ellenzéki véleményeket. Az alcímet (A Fidesz ragaszkodik a „pofátlan végkielégítésekkel” szembeni fellépéshez) komolyabban feldolgozó cikk a 3. oldalon az elmúlt évek csillagászati végkielégítéseit listázza. A 7. oldalon Torkos Matild publicisztikája nevezi „nem szerencsésnek”, sőt méltánytalannak a szerényebb jövedelmű köztisztviselőket is érintő törvény elkaszálására adott reakciót, ugyanakkor megjegyzi, hogy az AB döntései a múltban is sokszor szembementek „igazságérzetünkkel”.

A Népszabadság Az alkotmányos demokrácia végnapjai című cikkel köszönti az eheti alkotmánymódosítás másnapját. A lap által megkérdezett Hack Péter a vég felé vezető út egyik állomását vizionálja, az ellenzéki reakciók részletezésénél itt pedig már kiderül, hogy az LMP nem kér Gyurcsány tüntetéséből. A lap részleteiben foglalkozik az alkotmánybírák, többek közt Bihari Mihálynak, a testület elnökének különvéleményével is, amely szerint a törvény szembemegy a jogállam egész szellemiségével és értékrendjével.

Képviselői költségtérítés igen, állami végkielégítés nem

Az internetes híroldalak részletesen beszámoltak az eseményekről. Az Index a fideszes alkotmánymódosítás előéletével és egy „mi lenne ha?” visszatekintéssel vizsgálja, hogyan jártunk volna, ha Lázár János húsz évvel ezelőtt nyújtja be a parlamentnek javaslatát. A Hírszerző a fideszes javaslat ellenzéket egységbe kovácsoló hatásairól ír, valamint arról, hogy az MSZP és az LMP együtt fordul a köztársasági elnökhöz az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik