Belföld

Elmaradhat a nyugdíjemelés

A jog szerint járna, de lehet, hogy inkább a törvény változik. A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma mára ígért tájékoztatást.

A törvény szerint novemberben korrigálni kell a januári nyugdíjemelést. Idén 1,1 százalékos visszamenőleges emelés járna – ennyi a tervezett és a valós infláció különbözete -, de a Népszava szerint még nem döntött a kormány, hogy fizet vagy változtat a jogszabályon.

Annyi biztos, hogy ha korrigálnak is, akkor sem a megszokott rend szerint utalnak. A novemberi fizetéshez már el kellett volna kezdeni a számfejtést. Eddig az első nyolc hónap inflációs adatai alapján dőlt el a visszapótlás mértéke, most az utolsó negyedév adataira vár a kabinet.

Korábban szeptember 15-ig kiderült, hogy januárig visszamenőleg mekkora nyugdíjemelésre számíthatnak az idősek. Most erre nincs válasz. Az időseket képviselő szervezetek szerint a nyugdíjasok már türelmetlenek, tőlük érdeklődnek arról, mire számíthatnak.

A kifizetés egyáltalán nem biztos. Iván László, a Fidesz szakpolitikusa elismerte, fizetni kellene a mostani jogszabályok szerint, de hogy ebből mi valósul meg, csak október végén, november elején dől el – mondta. Akkor dönt a kormány a kifizetésről vagy a jogszabály módosításáról.

A kifizetést törvény garantálja, ehhez a Fidesz-kabinetnek is tartania kell magát – reagált Korózs Lajos. Az MSZP szakpolitikusa szerint az inflációs adatok egyértelműen eltérnek a tervezettől, ezért jár a pénz az időseknek.

A Népszava megkérdezte a Központi Statisztikai Hivatalt arról, hogy a kormány lekérte-e tőlük a visszamenőleges nyugdíjemeléshez szükséges számokat. Tájékoztatásuk szerint ez nem történt meg, de az adatok nyilvánosak, így hivatalos megkeresés nélkül is bárki megtekintheti.

Ajánlott link:

Legyen Ön is képviselő, még nyugdíj előtt (hír24)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik