Belföld

Rendszert válthat a Fidesz az egészségügyben

Megszűnhet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az ÁNTSZ országos hivatala.

Ma kerül kormány elé a javaslat, amely a különböző államigazgatási szervezeteket megyei kormányhivatalokba vonná. Ha a kabinet rábólint, megszűnhet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az ÁNTSZ országos hivatala – írja a Népszabadság.

A lap szerint miután a megyei kormányhivatalok közvetlenül kormányzati irányításúak lesznek, okafogyottá válik még egy központi szervezet. Az egészségügyért felelős államtitkár a lapnak kitérő választ adott. „Az egészségbiztosítás szakmai irányítása biztosan a tárcánál marad” – mondta Szócska Miklós (képünkön), aki szerint az összevonás csak az ügyfélszolgálatok egységes elv szerinti igazgatását jelenti.

Más véleményen vannak a szakértők és az ágazat egyéb szereplői. Sinkó Eszter közgazdász szerint az új közigazgatási modell megvalósításával a kormány a társadalombiztosítási elvű rendszer helyett az állami egészségügyi modell felé lép.

Erősen kérdéses, hogy a biztosítási elvet valóban meg akarja-e tartani a kormány, ami az elmúlt évtizedekben társadalmi konszenzuson nyugvó elv volt – reagált a hírre a Kökény Mihály szocialista egészségpolitikus. Szerinte, ami most történik, az a 90-es évek előtti finanszírozását hozza vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik